στο-εθνικό-αρχαιολογικό-μουσείο-αρχα-471470
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.04.2018 | 16:50

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρχαίο αγγείο που επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία

Μια ακέραια μελαμβαφής κύλικα κλασικής περιόδου βρίσκεται από τις 6 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μετά τον επαναπατρισμό της από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης».

Ο Γερμανός υποστήριξε ότι το αγγείο είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, «επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος».

Με ενέργειες του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οκτώ αρχαία αντικείμενα επαναπατρίστηκαν σε τρία χρόνια

Η επιστροφή του αγγείου είναι η τελευταία περίπτωση μιας σειράς επαναπατρισμών αρχαιοτήτων από τη Γερμανία, που οφείλονται σε εκούσιες παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν μετά από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα, πριν από πολλές δεκαετίες, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς.

Την τελευταία τριετία, αναφέρει το υπουργείο, έχουν επαναπατρισθεί από τη Γερμανία οκτώ αρχαία αντικείμενα ελληνικής προέλευσης.

«Μεταξύ αυτών, αξίζει να σημειωθεί ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής, ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη από Γερμανό πολίτη παρανόμως από τη χώρα το 1965, παραδόθηκε στα Γραφεία της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο από τον γιο του και επαναπατρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο».