στην-εισαγγελία-η-τκ-αετού-φλώρινας-γι-406518
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.06.2020 | 12:15

Στην εισαγγελία η ΤΚ Αετού Φλώρινας για 59 πρόσφυγες

59 πρόσφυγες / μετανάστες κατέφθασαν τις βραδινές ώρες της Τετάρτης στον Τοπική Κοινότητα Αετού του Δήμου Αμυνταίου, Φλώρινας, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε μικρή ξενοδοχειακή μονάδα του χωριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινότητα.

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για έλευση προσφύγων / μεταναστών στην περιοχή του Αμυνταίου, κανείς δεν ήταν ενήμερος για την έλευσή τους στον Αετό, παρά τη σχετική φημολογία. Μάλιστα οι πληροφορίες για έλευση προσφύγων / μεταναστών και για το Λιμνοχώρι Αμυνταίου, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, προκάλεσαν και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη, όπου κανείς δεν ήταν ενήμερος.

Οι πρόσφυγες / μετανάστες, 59 τον αριθμό έφτασαν με δύο λεωφορεία στις 7 και τις 9.30 αντίστοιχα. Στο πρώτο λεωφορείο επέβαιναν οι 32 εξ αυτών, όπου και τακτοποιήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι δεν ήθελαν, κατά πληροφορίες να μπουν στα δωμάτιά τους, μάλιστα μέχρι τα μεσάνυχτα παρέμεναν στο χώρο της ρεσεψιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αετού, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, από τον Δ.Ο.Μ., πρόκειται για 36 ανήλικα και 23 ενήλικες, εκ των οποίων η πλειοψηφία γυναίκες και τρεις εξ αυτών άνδρες.

Η καταγωγή τους είναι: Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό 22 άτομα, Σομαλία 28 άτομα, Καμερούν 4 άτομα, Αγκόλα 1, Ουγκάντα 2, Γκάνα 2 άτομα. Η άφιξή τους έγινε από Αθήνα, ενώ άγνωστο παραμένει από ποια δομή έφτασαν.

«Δεν γνώριζα τίποτα και με διαβεβαίωναν ότι αν έρθουν τελικά πρόσφυγες/μετανάστες θα ήμασταν ενήμεροι», τόνισε στον e-ptolemeo.gr ο κ. Γκιουλέκας. Μάλιστα και στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου που έγινε ένα 24ωρο πριν την άφιξή τους, δεν γνώριζε κάτι ούτε η δημοτική αρχή ούτε και ο βουλευτής που ήταν εκεί.

Είμαστε σαφώς επιφυλακτικοί και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, λέει ο κ. Γκιουλέκας, αποκαλύπτοντας ότι το εν λόγω ξενοδοχείο έχει μόλις 8 δωμάτια και αναρωτιέται πως μπορούν 59 άτομα να φιλοξενούνται σε 8 δωμάτια, βάζοντας ακόμη και 8 κρεβάτια σε κάθε δωμάτιο.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως αν υπάρχουν οικογένειες με παιδιά, μπορούν να τοποθετούνται και επιπλέον κρεβάτια στα δωμάτια, με τον πρόεδρο της κοινότητας να διερευνά τη νομική οδό.

Μάλιστα χθες το πρωί ο πρόεδρος της Κοινότητας Αετού, με τον πρόεδρο της Κοινότητας Λιμνοχωρίου βρέθηκαν στο Δήμο Αμυνταίου, παρουσία του νομικού συμβούλου, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μηνητήρια αναφορά στην Εισαγγελία, ως προς την τήρηση των υγειονομικών κανόνων διαμονής. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέκα, για το αν οι πρόσφυγες / μετανάστες είναι υγειονομικά ελεγμένοι, αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες, πόσα άτομα προβλέπεται να φιλοξενούνται ανά δωμάτιο κ.ο.κ.

Ο ίδιος, μάλιστα, θέτει και μια άλλη διάσταση, αυτή της ασφάλειας των ατόμων που μένουν στη δομή, καθώς, όπως τονίζει, το ξενοδοχείο είναι πάνω στον περιφερειακό δρόμο, στην είσοδο του χωριού από το Αμύνταιο, γειτνιάζει σε δρόμους και είναι επικίνδυνο να χτυπήσει κανείς, ειδικά μικρά παιδιά. «Είναι θέμα χρόνου να γίνει ατύχημα», λέει χαρακτηριστικά.

πηγή: https://e-ptolemeos.gr