στη-βουλή-η-καταγγελία-για-εξευτελισμ-88776
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.09.2016 | 19:26

Στη Βουλή η καταγγελία για εξευτελισμό ανηλίκων προσφύγων

Τις υπογραφές 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ερώτηση που κατατέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφορικά με καταγγελία για εξευτελισμό ανηλίκων προσφύγων – μεταναστών, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας.

Οι βουλευτές αναφέρονται σε καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών/τριων», το μεσημέρι της Τρίτης (27/9) στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο, στην οδό Ασκληπιού, για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης.

Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά, ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες, 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο της καταγγελίας που επικαλούνται οι βουλευτές, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Εν τέλει, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του.

Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας, κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών, γεγονός το οποίο γνωρίζει και το αρμόδιο υπουργείο.

«Το παραπάνω περιστατικό -εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία- υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας έχουν βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, καλούν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, κακομεταχείρισης και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο ΑΤ και ακόμη τι μέτρα θα λάβει ενάντια σε εκείνους τους επίορκους αστυνομικούς, οι οποίοι κηλιδώνουν με τις πράξεις τους το Σώμα αλλά και την ελληνική Πολιτεία γενικότερα, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες.