στε-μη-νόμιμα-τα-σχέδια-πδ-για-τις-αποκ-608394
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.04.2019 | 18:18

ΣτΕ: Μη νόμιμα τα σχέδια ΠΔ για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμα τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τους οργανισμούς των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας και ζητάει από τη Διοίκηση να συμπληρωθούν.

Αναλυτικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διαβιβάστηκαν σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν τους οργανισμούς των αποκεντρωμένων Διοικήσεων: 1) Αττικής, 2) Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας, 3) Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, 4) Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, 5) Μακεδονίας – Θράκης, 6) Αιγαίου και 7) Κρήτης.

Τα σχέδια διαταγμάτων που στάλθηκαν στο ΣτΕ, συντάχθηκαν σύμφωνα με τους νόμους 4178/2013, 4024/2011 και 3852/2010, στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλλικράτης”, ενώ παράλληλα προβλέπουν την κατάργηση των ισχυόντων Προεδρικών Διαταγμάτων του 2010, που αφορούσαν τους παλαιούς οργανισμούς των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Τα σχέδια διαταγμάτων τα επεξεργάστηκαν νομοπαρασκευαστικά, ο πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος, αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, με εισηγητή τον πάρεδρο Χρίστο Παπανικολάου και εξέδωσαν σχετικές γνωμοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, σε κάθε μία από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις προΐσταται γενικός γραμματέας, ενώ η κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση ασκεί τις αρμοδιότητες των περιφερειών της.

Οι επίμαχοι οργανισμοί της αποκεντρωμένης διοίκησης, μεταξύ των άλλων, καθορίζουν τη διάρθρωση των υπηρεσιών τους σε οργανικές μονάδες, κατά κλάδους και κατά κατηγορίες, ενώ κατανέμουν το προσωπικό τους κατά κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες. Παράλληλα, συστήνουν και καταργούν θέσεις προσωπικού, μεταφέρουν θέσεις προσωπικού, ενώ καταργούν ή συγχωνεύουν τις υπηρεσίες τους, κ.λπ.

Επίσης, με τους οργανισμούς προβλέπεται η μετατροπή προσωποπαγών θέσεων προσωπικού, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των αποκεντρωμένων διοικήσεων, σε ισάριθμές και αντίστοιχες οργανικές θέσεις των αντίστοιχων κλάδων.