σταθερές-σχέσεις-με-την-κίνα-επιδιώκε-1092217
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.11.2022 | 11:36

Σταθερές σχέσεις με την Κίνα επιδιώκει η Ιαπωνία

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε σήμερα στον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ πως ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν για την δημιουργία μιας «εποικοδομητικής και σταθερής» σχέσης.

Ο Λι αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των σχέσεων Ιαπωνίας-Κίνας κατά τη διάρκεια σύντομης ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο αξιωματούχων, που έγινε στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Καμπότζη, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ομιλία του στη σύνοδο της ASEAN, ο Κισίντα επανέλαβε την άποψη της Ιαπωνίας ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα και απαράδεκτη ενέργεια.

Η επίσκεψη του Κισίντα στη Καμπότζη είναι το πρώτο σκέλος στην περιοδεία μιας εβδομάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί στην Ινδονησία για τη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) και στην Ταϊλάνδη για τη συνάντηση των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Το κρατικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο Κισίντα οριστικοποιεί τα σχέδια για συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνεδρίασή της APEC στην Μπανγκόκ.