στα-παλιά-κινητά-στρέφεται-ο-κόσμος-μ-1096755
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.11.2022 | 10:43

Στα… παλιά κινητά στρέφεται ο κόσμος μετά τις υποκλοπές

Το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator εκτός από σκιές στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες.

Και τούτο, διότι, επιβεβαιώνεται με τον σαφέστερο τρόπο, πόσο εύκολα (και χωρίς θεσμικά ή άλλα αντίβαρα) καταπατάται η ιδιωτικότητα και το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδιότητας.

Η εφημερίδα Τα Νέα ασχολείται σήμερα με το ζήτημα. Και όπως αναφέρει, αρκετοί πολίτες, επιλέγουν κινητά παλαίοτερης τεχνολογίας, χωρίς κάμερες και δυνατότητα ίντερνετ, καθώς θεωρούν ότι έτσι δεν μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες και οι επαφές τους.«Κυρίως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ενδιαφέρονται για αυτά τα μοντέλα, παππούδες που δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις οθόνες αφής και τα πιο εξελιγμένα “έξυπνα” κινητά που παρέχουν ένα σωρό δυνατότητες, οι οποίες όμως είναι άχρηστες για το συγκεκριμένο προφίλ πελατών. Εμείς δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στον ρυθμό πωλήσεων των συγκεκριμένων συσκευών. Τη μια μέρα μπορεί να πουλήσουμε δύο κομμάτια κι έπειτα για 10 μέρες μπορεί να μη δώσουμε ούτε ένα» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Τα μοντέλα κινητής τηλεφωνίας εικοσαετίας με κουμπιά, τα οποία δεν μπορούν να παγιδευτούν με παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, είναι πλέον εξαντλημένα, λέει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει:«Παρ’ όλ’ αυτά, η παραγωγή μεταγενέστερων μοντέλων συνεχίζεται καθώς βρίσκει ανταπόκριση στο αγοραστικό κοινό, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε μόνο μέσω διαδικτυακής διάθεσης, αν και κάποιες ορισμένες εκδόσεις τους θεωρούνται πλέον δυσεύρετες. «Εκτός από ανθρώπους ηλικιωμένους, τα κινητά παλιάς τεχνολογίας αγοράζονται και από εταιρείες για το προσωπικό τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με εργαζομένους που δεν έχουν ανάγκη από τις παροχές των smartphones, για παράδειγμα, αποθηκάριοι οι οποίοι θέλουν απλώς να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μεταξύ τους για μια επιβεβαίωση ή μια συνεννόηση. Από εδώ, μπορεί να πουλάω 15 με 20 κομμάτια τον μήνα. Βέβαια, ο πελάτης που θα αγοράσει τη συγκεκριμένη συσκευή γιατί φοβάται μήπως τον παρακολουθούν δεν θα σ’ το πει. Θα ζητήσει το μοντέλο που τον ενδιαφέρει, θα πληρώσει και θα φύγει».

Όλα υποκλέπτονται

Στην ίδια σελίδα των ΝΕΩΝ, υπάρχει ρεπορτάζ, άλλου δημοσιογράφου, που εξηγεί ότι ανεξαρτήτως τεχνολογίας, “έξυπνου” ή μη, όλα τα κινητά μπορούν να παρακολουθηθούν με διάφορους τρόπους. Απλώς, τα κινητά της τελευταίας τεχνολογίας δίνουν περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης και υποκλοπής των στοιχείων του χρήστη τους.

«Σύμφωνα με τους τεχνικούς, η παρακολούθηση κινητού αφορά πλέον όλες τις συσκευές smartphone είτε παλαιότερης τεχνολογίας είτε σύγχρονης. Οπως επισημαίνουν, ακόμα και τα απλά κινητά τηλέφωνα παλαιάς τεχνολογίας (2G) μπορούν να παρακολουθηθούν, καθώς δεν διαθέτουν εξελιγμένες εφαρμογές ασφαλείας. «Είναι μύθος ότι π.χ. ένα ΝΟΚΙΑ παλαιάς τεχνολογίας δεν παρακολουθείται», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι παλιές συσκευές δεν έχουν την πληθώρα των εφαρμογών των σημερινών smartphones, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει ευκολότερη η παρακολούθηση ενός ατόμου» ξεκαθαρίζεται.

Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Για όλους τους τύπους κινητών, προσθέτουν οι τεχνικοί, υπάρχουν και οι κατάλληλες εφαρμογές (apps) και μάλιστα στα πολυσύνθετα smartphones (είτε iOS, είτε Android), η παρακολούθηση κινητού είναι πιο εύκολη υπόθεση, χάρις στην ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα περισσότερα apps για παρακολούθηση κινητού διανέμονται δωρεάν ή απαιτούν μια συμβολική τιμή αγοράς, καθιστά την παρακολούθηση ακόμη πιο εύκολη διαδικασία».