Σπείρα είχε κλέψει πάνω από 4.000 πορτοφόλια (φωτο)

Σε γήπεδα, λεωφορεία, συρμούς του Μετρό και Ηλεκτρικού αλλά και σε χορούς και πανηγύρια νησιών των Κυκλάδων, δρούσε η συμμορία  των πορτοφολάδων.

Συνολικά συνελήφθησαν 31 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 18, με τους πρωταγωνιστές να έχουν 10ετή προϊστορία σε τέτοιου είδους κλοπές.

Τα μέλη της συμμορίας είχαν δική τους μεθοδολογία προκαλώντας πολλές φορές τεχνητό συνωστισμό προκειμένου να αρπάξουν «βαριά» πορτοφόλια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Για παράδειγμα πήγαιναν 5-6 άτομα δίπλα από κάποιον πεζό, στο δρόμο ή σε κάποια αποβάθρα του Μετρό και πάνω στον πανικό άρπαζαν από τσέπες και τσάντες τα πορτοφόλια.

Οι πορτοφολάδες ακολουθούσαν dress code για να μοιάζουν με τουρίστες, είχαν διαπράξει 764 κλοπές ενώ έχουν εντοπιστεί 498 πορτοφόλια.

Συνολικά οι κλοπές ξεπερνούν τις 4.000 σε δέκα χρόνια έκλεβαν καθημερινά 15 πορτοφόλια με κέρδος 3,500 ευρώ ημερησίως.

Τα μέλη της σπείρας έκαναν face control στα θύματά τους και συνήθως τα εντόπιζαν στα δρομολόγια που πήγαιναν στο ΕΛ Βενιζέλος.

Τα μέλη της σπείρας προκαλούσαν τον τεχνητό συνωστισμό και ο «ελαφροχέρης» αφαιρούσε το πορτοφόλι και στη συνέχεια έκαναν σκυταλοδρομία έως τον τελικό αποδέκτη του πορτοφολιού που το έπαιρνε και το πετούσε σε κάδους.

Ενδεικτικός διάλογος των πορτοφολάδων

Θα βγάλουμε σήμερα 2.000

Αν δεν βγάλουμε 10.000 δεν φεύγουμε

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τριήμερο μετά την εξάρθρωση της συμμορίας δεν έχει δηλωθεί καμία κλοπή πορτοφολιού.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 27 υπήκοοι Αλβανίας, ένας Βουλγαρίας, ένας Γεωργίας, ένας Μπαγκλαντές και ένας Έλληνας (απότακτος αστυνομικός).

Δικογραφία σχηματίστηκε για ακόμα 18 άτομα, ανάμεσά τους συγγενής γνωστής μουσικοσυνθέτριας. Ο άνδρας, που δηλώνει γλύπτης, διατηρούσε αποθήκη στην οποία βρέθηκε μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, τα οποία θα εξεταστούν από αρχαιολόγους για να διαπιστώσουν αν εμπίμπτουν στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Κλειδιά αυτής της αποθήκης φέρεται να είχε αλλοδαπή γυναίκα, που συμμετείχε στη δράση της συμμορίας και τοποθετούσε σε αυτή μέρος των κλοπιμαίων. Ο γλύπτης υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση, ενώ η κατηγορούμενη γυναίκα καθάριζε την αποθήκη, και τα αρχαία αντικείμενα υποστηρίζει ότι είναι όλα δηλωμένα κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή όχι.

Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται δύο Έλληνες, ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος και οι υπόλοιποί είναι άνδρες αλβανικής καταγωγής.

Αγαπημένος τους στόχος ήταν οι ηλικιωμένοι και οι τουρίστες στους σταθμούς του Μετρό Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Ομόνοια, όπως και στη γραμμή των λεωφορείων που ξεκινάει από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Τα καλοκαίρια μετακινούνταν στις Κυκλάδες, ενώ είχαν δράσει και σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ενδεικτικό της καλής τους οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, άδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους και υπονόμους και είχαν συνεργιύς τους οποίους μίσθωναν έναντι 20-30 ευρώ ημερησίως. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όταν έκλεβαν ένα πορτοφόλι από έναν συρμό του Ηλεκτρικού ή του Μετρό φρόντιζαν προκειμένου στην επόμενη στάση να αλλάξουν βαγόνι για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΠΕΙΡΑ, ΚΛΟΠΗ, ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ, 4.000 ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!