σουηδική-πόλη-μετακομίζει-για-να-μη-573554
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.01.2019 | 08:00

Σουηδική πόλη «μετακομίζει» για να μην βυθιστεί

Το επίπεδο ζωής στη Σουηδία θεωρείται από τα πιο αξιοζήλευτα. Ωστόσο, αυτό δεν δείχνει να ισχύει για όλες τις πόλεις της χώρας. Για μια συγκεκριμένη μάλιστα, φαίνεται ότι οι συνθήκες συνδυάζονται άριστα για να την καταστήσουν ως την κατ’ εξοχήν πόλη προς αποφυγήν…

Η πόλη Κιρούνα βρίσκεται 90 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ελάχιστο φως αλλά αυτά τα μειονεκτήματα δεν αποτελούν και τόσο σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το γεγονός ότι η πόλη… βυθίζεται.

Οι 18.000 κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας της κρατικής εταιρείας Σουηδίας Luossavaara-Kiirunavaara Mining Company (LKAB), η οποία εκμεταλλεύεται τα τεράστια αποθέματα σιδηρομεταλλευμάτων που υπάρχουν ακριβώς κάτω από την πόλη. Από τη συγκεκριμένη περιοχή εξορύσσεται σήμερα το 90% του σιδήρου στην Ευρώπη ενώ η επιχείρηση προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι υπεύθυνοι της επιχείρησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πόλη θα βυθιστεί στα έγκατα της γης εξαιτίας των εργασιών εξόρυξης. Με την πάροδο του χρόνου, οι ανασκαφές έχουν προκαλέσει ρήγματα και γεωλογικές ανωμαλίες στο έδαφος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των ιστορικών κτιρίων.

Ως μόνη εφικτή λύση θεωρήθηκε το να “μετακινηθεί” η πόλη κατά δύο μίλια ανατολικότερα όπου το έδαφος είναι πιο σταθερό. Φυσικά πρόκειται για ένα project δισεκατομμυρίων το οποίο προβλέπει ότι οι παλιές δομές της πόλης είτε θα μεταφερθούν σε νέα εδάφη είτε θα κατεδαφιστούν (και θα χτιστούν νέες).

Η ιδέα αυτή έχει ωριμάσει και κάποια ιστορικά κτίρια θα μεταφερθούν ατόφια στη νέα περιοχή ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέες υποδομές, βιβλιοθήκες, πισίνες και πολιτιστικό κέντρο.

 Μερικές ιστορικές κατασκευές, όπως η  εκκλησία, θα ανασηκωθούν από την τρέχουσα θέση τους με φορτηγά και γερανούς και θα μεταφερθούν δύο μίλια πιο μακρά από την τωρινή τους θέση.

Ωστόσο, αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού παραμένει η τύχη των σπιτιών των κατοίκων καθώς η “μετακόμιση” στα νέα εδάφη μάλλον δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια για μονοκατοικίες λόγω της πιο περιορισμένης έκτασης γης.

Η Luossavaara-Kiirunavaara (LKAB) προσφέρεται να αποζημιώσει τους κατοίκους προσφέροντας περίπου το 25% της αξίας των ακινήτων τους, κάτι το οποίοι δεν φαίνεται να είναι αρκετό αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις τρέχουες τιμές της τοπικής αγοράς ακινήτων.

Η διαδικασία θα διαρκέσει πιθανότατα μέχρι το 2040, αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναμένουν να μεταφέρουν τα καταστήματά τους τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα εντυπωσιακό project το οποίο έχει αναλάβει η αρχιτεκτονική εταιρεία Henning Larsen. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της νέας αρχιτεκτονικής που θα έχει η πόλη είναι «χρυσαφένιο» δημαρχείο γνωστό ως “The Crystal”.

πηγή: insider.gr