σοκ-έκοψε-τις-φλέβες-της-για-να-γλιτώσε-406532
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.06.2018 | 12:11

Σοκ: Έκοψε τις φλέβες της για να γλιτώσει από τον παιδεραστή πατριό της

Μια νέα υπόθεση φρίκης που αφορά σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης έρχεται να συγκλονίσει εκ νέου το παγκύπριο.

Δεν πέρασε αρκετός καιρός από τότε που η Κύπρος αλλά και το πανελλήνιο άκουσε για δεύτερη φορά, την κόλαση που ζούσε η αδικοχαμένη Έλενα Φραντζή η οποία λόγω αυτού, οδηγήθηκε στον θάνατο.

Και σε αυτή την περίπτωση, ένα ακόμη παιδί αποπειράθηκε να τραυματίσει τον εαυτό του, ένεκα της κόλασης που ζούσε στο ίδιο του το σπίτι.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου «Και όλα αυτά υπό το κράτος φόβου και απειλών, έχοντας απωλέσει κάθε έννοια αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού. Θυμίζουμε επί τούτου τις αναφορές της μάρτυρος πως αηδίαζε τον ίδιο της τον εαυτό. Τόση ήταν η απόγνωση που το 2010 σε ηλικία μόλις 12 ετών έκοψε τις φλέβες της όχι για να αυτοκτονήσει, όπως ξεκαθάρισε, αλλά για να δώσει ένα σημάδι στον κατηγορούμενο μήπως και τη λυπόταν και σταματούσε τις παρενοχλήσεις. Αντ’ αυτού ο κατηγορούμενος από τον επόμενο κιόλας χρόνο, αναβάθμισε τη σεξουαλική εκμετάλλευση απαιτώντας και πετυχαίνοντας πεοθηλασμούς».

Αυτή τη φορά, ένα ακόμη κορίτσι βρήκε το θάρρος να ομολογήσει όταν ενηλικιώθηκε πλέον όσα φρικτά έζησε πλάι στον πατριό της. Οι αναφορές στην εξιστόρηση της απόφασης από το Κακουργιοδικείο, καθηλώνουν. «Το θύμα για πολλά χρόνια ζούσε στη σιωπή. Μπόρεσε να βρει το ψυχικό σθένος και να αποκαλύψει με λεπτομέρεια στη μητέρα της το τι γινόταν, μόλις τον Οκτώβριο του 2016, όταν ήταν πλέον 18μιση ετών και είχαν απομακρυνθεί οριστικά από τον κατηγορούμενο».

Σε ότι αφορά την ποινή που του επιβλήθηκε, δηλαδή ποινή φυλάκισης 7 ετών, το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι «η σοβαρότητα των διαπραχθέντων αδικημάτων από τον κατηγορούμενο είναι έκδηλη από την προβλεπόμενη στο Νόμο ποινή, η οποία είναι η φυλάκιση μέχρι 20 χρόνια, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας Θυμάτων Νόμου (2007). Ο Νόμος αυτός όπως υποδεικνύουμε και στην απόφαση μας, έχει όντως καταργηθεί και αντικατασταθεί με νέο πιο σύγχρονο νομοθέτημα. Για κάποια αδικήματα μάλιστα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι και δια βίου.

Τούτου λεχθέντος είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος θα κριθεί και θα του επιβληθεί ποινή στη βάση του Νόμου 2007 και περί αυτού δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία». Περαιτέρω συμπληρώνεται ότι η κάθε υπόθεση κρίνεται στη βάση των δικών της ιδιαιτεροτήτων και η όποια αναφορά είναι για καθοδήγηση μόνο.

Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση η Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας “Φωνή”, ανέφερε ότι «σίγουρα θα μπορούσε να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή». «Ωστόσο σημείωσε, είναι θετικό και καλό σημάδι που πλέον τα θύματα όπως και στην περίπτωση της Έλενας Φραντζή βρίσκουν το θάρρος και μιλούν».

Στην 14σελιδη απόφασή του το Κακουργιοδικείο, σχολιάζοντας την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη των αδικημάτων μέχρι σήμερα, αναφέρει «φρονούμε πως στην προκειμένη περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της υπόθεσης και ειδικά των ακραίων συναισθημάτων του ανήλικου θύματος που δικαιολογημένα οδήγησαν σε καθυστέρηση στην καταγγελία, δεν θα πρέπει να προσμετρήσει προς όφελος του κατηγορούμενου. Εξάλλου είναι ο κατηγορούμενος που εξασφάλισε τη σιωπή του θύματος με απειλητικές και άλλες μεθοδεύσεις όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι δεν είναι δυνατό αυτή του η τακτική, να του αποφέρει και όφελος.

Από την καταγγελία (11/2016) μέχρι τη σημερινή επιβολή ποινής (6/2018) λαμβάνοντας υπόψη ότι έγινε και ακρόαση, δεν νομίζουμε να υπήρξε τόση και τέτοια καθυστέρηση που θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο σημαίνοντα ρόλο στην επιβολή της ποινής».