social-media-η-επιθετικότητα-σε-βγάζει-νικητή-170744
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.06.2021 | 07:00

Social Media: Η επιθετικότητα σε βγάζει “νικητή”

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έδειξε ότι η επιθετικότητα, ο αρνητισμός και η χλεύη κερδίζουν την πολιτική αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Proceedings of the National Academy of Sciences και τα αποτελέσματα της δείχνουν ότι αν κάποιος εμφανισθεί  μέσω της δραστηριότητας του ως επικριτικός, ειρωνικός και απαξιωτικός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει “το παιχνίδι της δημοφιλίας”, από το να εισφέρει κάτι θετικό στην πολιτική συζήτηση.

Για να φτάσει η έρευνα σε σαφή συμπεράσματα, οι επιστήμονες ανέλυσαν 2,7 εκατ. αναρτήσεις στο Twitter και το Facebook. Τότε διαπίστωσαν ότι τα αρνητικά,  χλευαστικά ή υποτιμητικά σχόλια κατά πολιτικών αντιπάλων ή ατόμων με αντίθετες απόψεις, ήταν εξαιρετικά δημοφιλέστερα σε σχέση με τα θετικά. Συγκερκιμένα, κάθε πρόσθετη λέξη επιθετικού χαρακτήρα έχει κατά 67% περισσότερες πιθανότητες να αναπαραχθεί από άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλια με ειρωνικό, υποτιμητικό και χλευαστικό περιεχόμενο έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να γίνουν δημοφιλή σε σχέση με αυτά που αποτυπώνουν θετικά σχόλια και συναισθήματα. Όπως φαίνεται οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν το τεταμένο κλίμα των διαδικτυακών αντιπαραθέσεων.

Οι αναρτήσεις θετικού περιεχομένου για πολιτικούς με τους οποίους ο χρήστης ταυτίζεται συγκεντρώνουν πολύ λιγότερες θετικές αντιδράσεις σε σχέση με τις επιθετικές αναρτήσεις κατά πολιτικών αντιπάλων. Οπως διαπιστώνεται, οι αρνητικές αναρτήσεις έχουν κατά 14% περισσότερες πιθανότητες να αναπαραχθούν συγκριτικά με όσες έχουν θετικό περιεχόμενο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζέι Βαν Μπάβελ τονίζει πως το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό της διαδικτυακής πραγματικότητας δηλαδή, η ενίσχυση και διάδοση του αρνητισμού, της επιθετικότητας και της διχαστικής γλώσσας, μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική και τον διάλογο. Τέλος, η λύση που προτείνουν οι επιστήμονες κατά της πόλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι οι διαχειριστές τους να μην αποθαρρύνουν απλά αυτές τις συμπεριφορές αλλά να λαμβάνουν και τιμωρητικά μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα.