sms-στο-13033-άκυρος-ο-κόφτης-ισχύει-το-κ-762812
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.01.2021 | 19:16

SMS στο 13033: Άκυρος ο “κόφτης” – Ισχύει το “κόλπο” για απεριόριστο χρόνο

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα SMS για μετακίνηση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τα μέτρα και τους κανόνες και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς. Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο. Διευκρίνισε ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ όπως είπε, δεν μπορεί να μπει κόφτης γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα SMS.

Σε ότι αφορά τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», είπε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τα ψώνια τους. Ερωτηθείς για μια σειρά από δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου.

Την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι. Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Ωστόσο, επειδή περιθώρια για πισωγυρίσματα δεν υπάρχουν και επειδή κάθε άνοιγμα της οικονομικής ή κοινωνικής δραστηριότητας συνοδεύεται από κάποιας μορφής ρίσκο οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί. Αυτό ξεκαθάρισε άλλωστε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης της Δευτέρας. Ειδικότερα, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ισχυρή σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, από σήμερα, που ανοίγει το λιανεμπόριο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην συνωστίζονται στα καταστήματα και από τους επαγγελματίες να τηρούν τους κανόνες.

«Tόσο όσο» είναι βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα» επισήμανε. «Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε. Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο σημείωσε ο καθηγητής.

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα. Αν περάσουμε το στάδιο με αυστηρή των απλών μέτρων προστασίας», πρόσθεσε. «Από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού», προειδοποίησε. Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν.

Πώς θα μετακινούμαστε -Τι ισχύει για το δίωρο

Για τους πελάτες η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Τα μηνύματα θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.

Κατά τα λοιπά ορίζεται πως μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τα τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Επίσης, μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Eνας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Το «κόλπο» με το SMS στο 13033 για απεριόριστο χρόνο

Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι γεγονός και πριν καλά καλά συμβεί εντοπίστηκε το… «παράθυρο» για να υπάρχει απεριόριστος χρόνος με το SMS στο 13033.

Το κόλπο λοιπόν είναι απλό με το SMS στο 13033 και ήδη από την κυβέρνηση καλούν τους πολίτες να μην το χρησιμοποιήσουν.

Στο στόχαστρο είναι το σβήσιμο των SMS για να κερδίσει ο πολίτης ελεύθερο χρόνο να πάει στα μαγαζιά!

Ήδη στην κυβέρνηση εντόπισαν το ζήτημα και καλούν τους πολίτες να μην σβήνουν το SMS για να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

Δείτε περισσότερα για το κόλπο, εδώ