σκληρό-βίντεο-η-κιτσοπούλου-σφάζει-ελ-780718
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.05.2020 | 16:57

Σκληρό βίντεο: Η Κιτσοπούλου σφάζει ελάφια υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση

Σάλο έχει προκαλέσει ένα  βίντεο που δημιούργησε η σκηνοθέτις και συγγραφέας Λένα Κιτσοπούλου, με αφορμή τον κορωνοϊό, στο οποίο παρουσιάζεται η ίδια να πυροβολεί ένα ελάφι και στη συνέχεια το ζώο να γδέρνεται και να τεμαχίζεται on camera.

Το περίπου 13 λεπτών βίντεο, με τίτλο «LALKA» εντάσσεται στο project «Enter» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που ανέθεσε σε καλλιτέχνες ανά τον κόσμο να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα σε 120 ώρες, με αφορμή τον κορωνοϊό και την καραντίνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις των χρηστών των social media ήταν σφοδρές, με τους περισσότερους να ζητούν να κατεβεί άμεσα το βίντεο.

Το βίντεο ξεκινά με την κ. Κιτσοπούλου να αναπτύσσει την άποψή της για τον κορονοϊό καλώντας, μεταξύ άλλων, τον κόσμο να μην είναι «ψαρούκλες που πιάστηκε στα δίχτυα του» και στη συνέχεια τη δείχνει να πυροβολεί, με το επόμενο πλάνο να απεικονίζει ένα νεκρό ελάφι, με το αίμα να στάζει. Ακολουθούν εικόνες με το ζώο να γδέρνεται στο φακό, ένα σκυλί να τρώει από το ματωμένο κουφάρι και όλη τη διαδικασία πλυσίματος και τεμαχισμού του ωμού και ματωμένου κρέατος, συνοδευόμενη, σε κάποια καρέ, από χορό και τραγούδι.

Σειρά έχει το καθάρισμα και «ξεκοίλιασμα» ωμών ψαριών προκειμένου να γίνουν σούσι και να καταναλωθούν επί τόπου, καθώς και αρκετά πλάνα της κ. Κιτσοπούλου να πυροβολεί εν είδει κυνηγού, συνοδευόμενα στα συνέχεια από πλάνα με κότες που μας καλούν, μεταξύ άλλων, να «πυροβολήσουμε τις τηλεοράσεις και τα σκατά που έχουμε στο μυαλό μας» και να μην «ενδιαφερόμαστε για τη φύση», αλλά να «αφήσουμε τη φύση να ενδιαφερθεί για εμάς», ενημερώνοντάς μας, παράλληλα ότι όλοι θα καταλήξουμε στον ουρανό (και πιο συγκεκριμένα σ΄ένα σύννεφο).

Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει πολύ σκληρές εικόνες:

Διαβάστε την περιγραφή του βίντεο:

«ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ.

Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής.

Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση. Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα. Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής.

Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό.

Καλλιτέχνης: Λένα Κιτσοπούλου

Τίτλος του έργου: LALKA [Λάλκα]

Έτος: 2020

Μέσο: Video

Διάρκεια: 13΄21΄΄

Εμφανίζονται: Λένα Κιτσοπούλου, ο Ινδιάνος

Μουσική/τραγούδια: “Save me” του Νίκου Κυπουργού, “This is the time” των Coyote’s Arrow.

Credits: Ειδικές ευχαριστίες στον Νίκο Κυπουργό για το τραγούδι “Save me” από την παράσταση «Πυρετός». Το μοντάζ και η επεξεργασία του βίντεο πραγματοποιήθηκαν από την MLL Productions (Λένα Κιτσοπούλου & Μαριλένα Μόσχου).

Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project ENTER, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση. H Στέγη και το Onassis USA δίνουν 120 ώρες σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν μέσα στο σπίτι τους μια σειρά από νέα πρωτότυπα έργα τέχνης που θα δώσουν φωνή στο σήμερα. Let’s ENTER.»