skimming-νέα-μέθοδος-παγίδευσης-ατμ-έτσι-υπ-1037837
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.09.2022 | 09:04

Skimming: Νέα μέθοδος “παγίδευσης ΑΤΜ-Έτσι υποκλέπτουν τα στοιχεία σας

Συναγερμό έχει σημάνει στις Αρχές η υπόθεση «παγίδευσης» ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη από δύο Βούλγαρους, οι οποίοι υπέκλεψαν μέσα σε διάστημα τριών ημερών δεδομένα από 665 τραπεζικές κάρτες.

Ο 51χρονος και ο 36χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή του Ευόσμου, θεωρούνται ειδικοί στη μέθοδο Skimming.

Οι δράστες τοποθετούσαν έναν μηχανισμό παγίδευσης στον καρτο-υποδοχέα του ΑΤΜ, όπως και ένα πλαστικό κάλυμμα στο οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα μικροκύκλωμα και κάμερα. Το κάλυμμα αυτό με τη μικροσκοπική κάμερα το επικολλούσαν πάνω στο πλαστικό περίβλημα του ΑΤΜ και έτσι κατέγραφαν τους κωδικούς PIN που πληκτρολογούσε ο κάτοχος της κάρτας. Στόχος τους ήταν να φτιάξουν κάρτες-κλώνους, με τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν αγορές ή ακόμα και αναλήψεις.

Οι δύο Βούλγαροι κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να υποκλέψουν δεδομένα από 665 τραπεζικές κάρτες από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022. Οι κάρτες ακυρώθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, με την αποτραπείσα ζημιά να υπερβαίνει τις 665.000 ευρώ.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν, όμως, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται Βούλγαροι για τη συγκεκριμένη μέθοδο υποκλοπής δεδομένων από τραπεζικές κάρτες.

Το Μάρτιο του 2021 είχαν συλληφθεί ξανά δύο Βούλγαροι (δεν πρόκειται για τα ίδια άτομα που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη), οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τη μέθοδο card skimming. Η σπείρα αφαιρούσε το καπάκι του ΑΤΜ και το αντικαθιστούσε με ένα παρόμοιο με μικρο-κάμερες καταγραφής και κάρτες αποθήκευσης δεδομένων που υπέκλεπταν τα στοιχεία των πελατών. Σε δεύτερο χρόνο κλωνοποιούσαν τις κάρτες και πραγματοποιούσαν αναλήψεις, ηλεκτρονικές αγορές και μεταφορές ποσών σε άλλους λογαριασμούς.

Η αποκάλυψη της δράσης τους έγινε όταν υπάλληλος τράπεζας στη Νέα Χαλκηδόνα διαπίστωσε ίχνη παρέμβασης στο εξωτερικό περίβλημα του ΑΤΜ. Αστυνομικοί της Ασφάλειας έστησαν τότε «παγίδα» στους δράστες θέτοντας υπό διακριτική παρακολούθηση το ΑΤΜ. Το αποτέλεσμα ήταν να τους συλλάβουν επ’ αυτοφώρω, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν.

Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των δύο συλληφθέντων όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός μηχανισμός ανάγνωσης και σάρωσης καρτών.

Η συγκεκριμένη μορφή παγίδευσης ΑΤΜ έχει προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές, που ερευνούν τυχόν δράση οργανωμένων κυκλωμάτων.