συσκευή-παρακολούθησης-των-καλλιεργ-103924
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.07.2016 | 10:54

Συσκευή παρακολούθησης των καλλιεργιών εξ’ αποστάσεως από 17χρονο εφευρέτη

Ενας 17χρονος Τρικαλινός, φλερτάροντας με τα “όπλα” της εποχής του και την τεχνολογία, δημιουργήσε μια πρωτοποριακή συσκευή που φέρει την ονομασία «geabit». Τι προσφέρει όμως η εφεύρεση του Ευάγγελου Καραθάνου;

Πρόκειται για μια συσκευή που επιτρέπει στον γεωργό/παραγωγό να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τις καιρικές συνθήκες (αέρας, βροχή, χιόνι, χαλάζι, ηλιοφάνεια), βοηθώντας να αυξήσει τη σοδειά του και να κρατήσει υγιή τα φυτά.

geabit3

Το geabit παρέχει επίσης εξατομικευμένη πρόβλεψη καιρού για την έκταση του παραγωγού, καθώς μπορεί να ειδοποιήσει τον πλησιέστερο Πυροσβεστικό Σταθμό σε περίπτωση που αντιληφθεί φωτιά ή καπνό. Η τεχνητή του νοημοσύνη του δίνει επίσης την δυνατότητα να προβλέπει ασθένειες σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνει από το περιβάλλον σε συνδυασμό με πληροφορίες που λαμβάνει από τον ίδιο τον αγρότη.

Ο νεαρός είναι ιδρυτής του Stegme (stegme.com), μιας ψηφιακής πλατφόρμας που δίνει στο περιεχόμενο σου μια στιγμή για να «λάμψει», δημιουργός του Tsuz, μιας εφαρμογής που βοηθάει πολίτες που πάσχουν από το λεγόμενο σύνδρομο του Decision Fatigue (σύνδρομο αναποφάσιστων) αλλά και ιδρυτής της Προτασιολογίας (protasiology.com), ένα κίνημα που αποσκοπεί στη λύση των προβλημάτων μέσω λεπτομερών και πρακτικών προτάσεων.

Όσο για τα μελλοντικά όνειρα του Ευάγγελου Καραθάνου, προς το παρόν θέλει να ξεκινήσει τις σπουδές του στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, την οποία “πιάνει” με τα μόρια των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, χωρίς να αποκλείει πιθανές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, από τα οποία έχει δεχθεί προτάσεις.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εκπομπή “Πρόσωπα και γεγονότα”, στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.