συνελήφθη-ο-υπαρχηγός-του-κόμματος-75380
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.12.2016 | 09:52

Συνελήφθη ο «υπαρχηγός» του κόμματος Σώρρα

Ο Μανώλης Λαμπράκης, γνωστός από την ανάμειξή του στις προσπάθειες απομείωσης του χρέους της Ελλάδας με… ομόλογα συνελήφθη από τις Αμερικάνικες αρχές. Ο υπαρχηγός του κόμματος του Αρτέμη Σώρρα, συνελήφθη την Πέμπτη από τις ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ για παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων από τις οποίες έχει κερδίσει περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα ο κ. Λαμπράκης, 69 ετών, συνελήφθη από τις ομοσπονδιακές Αρχές με την κατηγορία της «συνομωσίας διακίνησης και κατοχή με πρόθεση διακίνησης, οξυκωδόνης (oxycodone)». Φέρεται να έγραψε χιλιάδες μη απαραίτητες ιατρικά συνταγές οξυκωδόνης, συνολικά 2,4 εκατ. χαπιών, σε περίοδο 5 ετών. Τα αναγραφόμενα στο κατηγορητήριο επεσήμανε το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχετικό του ανακοινωθέν, είναι απλώς κατηγορίες και ο εναγόμενος τεκμαίρεται ως αθώος εκτός και αν -ή μέχρι να- αποδειχθεί ένοχος. H οξυκωδόνη, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των Αρχών, είναι ένα υψηλά εθιστικό, ναρκωτικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων πόνων. Οι συνταγές οξυκωδόνης έχουν μεγάλη ζήτηση και έχουν σημαντική αξία σε μετρητά για τους διακινητές ναρκωτικών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης (Department of Justice, U.S. Attorney’s Office Southern District of New York), ανέφερε ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της περιφέρειας της Νότιας Νέας Υόρκης, κ. Πριτ Μπαράρα (United States Attorney for the Southern District of New York), ο κ. Τζέιμς Χαντ (Special Agent in Charge of the U.S. Drug Enforcement Administration’s New York Division), ο κ. Τζέιμς Ο’ Νιλ (Commissioner of the New York City Police Department) και η κ. Μαρία Βούλο «ανακοίνωσαν την σύλληψη του Δρ. Εμμανουήλ Λαμπράκη, γιατρού με άδεια από την Πολιτεία, ο οποίος έγραψε χιλιάδες μη απαραίτητες ιατρικά συνταγές οξυκωδόνης (oxycodone), συνολικά 2,4 εκατ. χαπιών, σε περίοδο 5 ετών».

Ο Λαμπράκης συνελήφθη χθες (σ.σ. το ανακοινωθέν έχει ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου, άρα η σύλληψη έγινε την Πέμπτη) σε σχέση με την κατηγορία και επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστή (U.S. Magistrate Judge), Τζέιμς Λ. Κοτ.
Ο κ. Μπαράρα, δήλωσε: “Αν και είχε άδεια ως γιατρός, φέρεται, ο Εμαννουήλ Λαμπράκης, ήταν ένας ενεργός και επικίνδυνος διακινητής ναρκωτικών. Φέρεται να προμήθευσε ιατρικά μη απαραίτητα χάπια οξυκωδόνη στις κοινότητες μας, τρέφοντας τον εθισμό αμέτρητων ανθρώπων. Αυτή η σύλληψη αποτελεί κρίσιμο μέρος της συνολικής μας μάχης ενάντια στην καταστροφική επιδημία κατάχρησης οπιοειδών”.

Ο ειδικός πράκτορας επικεφαλής της έρευνας, Τζέιμς Χαντ, είπε: “Οι διακινητές ναρκωτικών που πωλούν συνταγές για χρήματα βγάζουν στους γιατρούς κακό όνομα. Η διάλυση μίας σύγχρονης φωλιάς οπίου που ήταν μεταμφιεσμένη ως ιατρική κλινική στην καρδιά του Κουίνς δείχνει το αποτέλεσμα της συνεργασίας στην επιβολή του νόμου. Η έρευνα ταυτοποίησε ότι ο Εμμανουήλ Λαμπράκης φέρεται να εξέτρεπε χάπια οξυκωδόνη στους δρόμους της Νέας Υόρκης, επιτρέποντας αυτό που οι Αρχές, οι κοινότητες και οι επαγγελματίες υγείας, προσπαθούν να αποφύγουν, τον εθισμό στα οπιοειδή και θανάτους από υπερβολική δόση”.

Η έφορος του τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, Μαρία Βούλο, ανέφερε: “Η Νέα Υόρκη είναι πιο ασφαλές μέρος επειδή η οι Αρχές επιβολής του νόμου συνεργάστηκαν για να σταματήσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες μέσω των οποίων ο κατηγορούμενος επιδίωξε να πλουτίσει, ενώ έθετε σε κίνδυνο ανθρώπους. Το τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών εκτιμά την ευκαιρία που είχε να εργαστεί σε αυτή την υπόθεση με το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Μπαράρα και το Drug Enforcement Administration (DEA)”.

Ο 69χρονος ομογενής διατηρούσε ιατρείο στην Τζαμέικα (175-61 Hillside Ave) και στην Αστόρια (32 – 76 31 St.).
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των Αρχών, πάντα: «H οξυκωδόνη είναι ένα υψηλά εθιστικό, ναρκωτικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων πόνων. Οι συνταγές οξυκωδόνη έχουν μεγάλη ζήτηση και έχουν σημαντική αξία σε μετρητά για τους διακινητές ναρκωτικών.

Πράγματι, ταμπλέτες οξυκωδόνη, μπορούν να μεταπωληθούν στο δρόμο για εκατοντάδες δολάρια. Για παράδειγμα, 30 milligram ταμπλέτες οξυκωδόνη έχουν τρέχουσα αξία στο δρόμο περί τα 20-30 δολάρια έκαστη στη Νέα Υόρκη. Η τιμή είναι ακόμη υψηλότερη σε άλλες περιοχές της χώρας. Μία μόνο συνταγή για 120 ταμπλέτες των 30 milligram οξυκωδόνη μπορεί να αποφέρει στον παράνομο διακινητή 2.400 δολ. σε μετρητά ή περισσότερα.

Τουλάχιστον, κατά προσέγγιση, από τον Ιανουάριο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2016, ο Εμμανουήλ Λαμπράκης, λειτουργούσε δύο ιατρικές κλινικές στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου έγραψε ο ίδιος χιλιάδες συνταγών για μεγάλες ποσότητες οξυκωδόνη με αντάλλαγμα μετρητά», επεσήμανε το ανακοινωθέν και συνέχιζε:

«Τυπικά, ο Λαμπράκης χρέωνε 150 δολ. μετρητά για επισκέψεις ασθενών (patient visits) και αυτές οι επισκέψεις συχνά συμπεριλάμβαναν πολλαπλούς «ασθενείς» που έβλεπε την ίδια στιγμή, στο ίδιο δωμάτιο εξέτασης
Κατά τη διάρκεια αυτών των «επισκέψεων ασθενών» ο Λαμπράκης, θα έκανε έναν απλό, επιπόλαιο χειρισμό του σώματος (όπως περιστροφή του χεριού ή του ποδιού του ασθενή) και θα είχε μία σύντομη ή καθόλου συνομιλία με τον φερόμενο «ασθενή».
Παρόλα αυτά, ο Λαμπράκης, θα έδινε στον ασθενή μία συνταγή για μεγάλη ποσότητα οξυκωδόνη, πιο συχνά 120 ταμπλέτες των 30 milligram ή πιο πολύ.
Μεταξύ του Ιανουαρίου του 2011 και σήμερα, ο Λαμπράκης έγραψε περί τις 17.000 συνταγές οξυκωδόνη στη μία από τις κλινικές του, με αποτέλεσμα τη διανομή σχεδόν 2,4 εκατ. ταμπλετών, οι οποίες έχουν αξία στο δρόμο τουλάχιστον 48 εκατ. δολ.
Σε πάνω από 200 περιπτώσεις ο Λαμπράκης έγραψε 30 ή περισσότερες συνταγές για χάπια οξυκωδόνη των 30milligram σε μία ημέρα. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, εκτιμάται πως ο Λαμπράκης συγκέντρωσε 2,5 εκατ. δολ. σε αμοιβές από τους «ασθενείς» του».


Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν:

«Ο Λαμπράκης, 69 ετών, από το Μανχάταν, κατηγορείται για συνομωσία διακίνησης και κατοχή με πρόθεση διακίνησης οξυκωδόνη. Το αδίκημα αυτό μπορεί να επιφέρει ως ανώτερη ποινή 20 χρόνια φυλάκισης. Το ανώτερο της ενδεχόμενης ποινής περιγράφεται από το Κογκρέσο και παρέχεται εδώ μόνο για πληροφοριακούς σκοπούς, καθώς οποιαδήποτε καταδίκη του κατηγορούμενου θα αποφασιστεί από το δικαστήριο, επεσήμανε το σχετικό έγγραφο».

lamprakis