σήμερα-η-εκδήλωση-της-θάνου-στο-hilton-αντ-35212
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.06.2017 | 12:32

Σήμερα η εκδήλωση της Θάνου στο Hilton – Αντιδράσεις κομμάτων & δικαστών

Αντιδράσεις και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της απερχόμενης Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κας Βασιλικής Θάνου να διοργανώσει εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Hilton” για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Από την ημέρα ανακοίνωσης της αποψινής εκδήλωσης πολιτικά κόμματα, αλλά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν εγείρει ερωτήματα για τη χρηματοδότηση της, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία για τη χώρα μία δεξίωση είναι -μάλλον- προκλητική για τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, ειδικά όταν δε γίνεται σε μία επετειακή βάση, αλλά για τα 182 χρόνια του Αρείου Πάγου. Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή, προ ημερών, με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και το «Ποτάμι».

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του το «Ποτάμι» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή, επισημαίνει ότι προκαλεί εντύπωση πως εορτάζονται τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, καθώς ουδέποτε εορτάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση του, ενώ παράλληλα τίθενται, πρωτίστως, και θέματα διαφάνειας των οικονομικών της εκδήλωσης δεδομένου του κόστους της σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Με γνώμονα την βασική αρχή «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχουν – και ποιοί είναι- οι χορηγοί της εκδήλωσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης ερωτάται, αν ισχύουν δημοσιεύματα που συνδέουν την εν λόγω εκδήλωση με την προσωπική πρόθεση της Προέδρου του ΑΠ, η οποία αποχωρεί στο τέλος του μήνα, να διοργανώσει εκδήλωση επί τη αποχωρήσει της.

Όπως αναφέρει και η “Καθημερινή”, στην εκδήλωση που έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης δεν έχουν κληθεί δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς, ενώ πολλοί ανώτατοι δικαστικοί δεν θα παραστούν. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Ο υπουργός επισήμως επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, που είχε οριστεί στην επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, φέρεται να παραιτήθηκε θέτοντας επίσης θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης».

ΝΔ: Τέτοιου είδους εκδηλώσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο θεσμό

Με αφορμή την εκδήλωση η ΝΔ εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας κι εκείνη το ζήτημα της σκοπιμότητας της, χαρακτηρίζοντάς την προκλητική.

Στην ανακοίνωση του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρει:

«Η ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας επέλεξε να εορτάσει τη συμπλήρωση 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, με πανηγυρική εκδήλωση και δεξίωση στο Hilton.

Σε καιρούς χαλεπούς για τα οικονομικά του μέσου πολίτη και κάθε φορέα του Δημοσίου Τομέα, η διοργάνωση μίας πολυτελούς εκδήλωσης δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς.

Τόσο ως προς τη σκοπιμότητά της, καθώς ουδέποτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες εορτάστηκε επέτειος ίδρυσης του Αρείου Πάγου, αλλά και ειδικά ως προς την κάλυψη των υψηλών δαπανών που απαιτούνται.

Στις μέρες μας αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Ο πολίτης θέλει να αισθάνεται το θεσμό της Δικαιοσύνης ως ισχυρό θεματοφύλακα του Κράτους Δικαίου και ύστατο καταφύγιο των αδυνάτων.

Δυστυχώς, εκδηλώσεις αυτού του ύφους απλά και μόνο κλονίζουν την εμπιστοσύνη του στο θεσμό».

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ το “Ποτάμι” έχει φέρει το θέμα στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του και ανακοίνωση επίσης έχει εκδοθεί και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ολοι θέτουν θέματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της εκδήλωσης και τη χρηματοδότηση της.