σημάδι-ύπουλης-και-θανατηφόρας-καρδι-45620
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.08.2021 | 19:20

Σημάδι ύπουλης και θανατηφόρας καρδιακής νόσου αν τα νύχια σας αρχίσουν να είναι έτσι

Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι υπάρχει ένας άλλος τύπος καρδιακής πάθησης, που θα μπορούσε να σας θέσει σε σοβαρό κίνδυνο: συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει θανατηφόρα μέσα σε λίγα χρόνια, με τους μισούς ασθενείς να πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση και μόνο το 30% να ζει με την πάθηση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αλλά χωρίς τα συμπτώματα των πιο γνωστών, πιο οξέων καρδιακών παθήσεων, πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πόσο μάλλον τι να προσέξουν.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι κοιλιακοί θάλαμοι της καρδιάς δεν αντλούν πλέον αίμα όσο θα έπρεπε. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας καρδιάς που έχει γίνει πολύ δύσκαμπτη, ή έχει υποστεί βλάβη από κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση.

Καθώς το αίμα συσσωρεύεται και δημιουργείται υγρό στους πνεύμονες, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν δύσπνοια, κόπωση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και πολλά άλλα. «Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τις τυπικές απαιτήσεις που της τίθενται για την άντληση αίματος στο υπόλοιπο σώμα», εξηγεί το CDC.

Τα χλωμά, θαμπά νύχια μπορεί να υποδηλώνουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Αν και η δύσπνοια και ο μεταβαλλόμενος καρδιακός ρυθμός είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχει ένα πολύ λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια σας.

νύχιαΜια κλασική εμφάνιση των «νυχιών του Terry»: Χλωμό, θαμπό χρώμα σχεδόν σε ολόκληρο το νύχι με (A) μη ορατό υπόστρωμα και (B) μια στενή ζώνη κανονικού, ροζ υποστρώματος νυχιών στις άκρες.

Αυτό είναι γνωστό ως «νύχια του Terry». Είναι ένα σύμπτωμα κατά το οποίο το μεγαλύτερο μέρος του νυχιού φαίνεται σαν να έχει ανοιχτό λευκό χρώμα και μια ροζ ζώνη υπάρχει στην άκρη του νυχιού.

νύχιαΕγκάρσια κόκκινη έως καφετί ζώνη του περιφερικού άκρου σε όλα τα νύχια με χλωμή απόχρωση, που υποδεικνύει τα «νύχια του Terry».

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Indian Journal of Dermatology, η αλλαγή χρώματος στα νύχια προκαλείται από «μειωμένη αγγείωση». Αυτό προκύπτει από την αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα, καθώς και από «υπερβολική ανάπτυξη συνδετικού ιστού».

νύχια«Νύχια του Terry» με λευκονυχία και καφετί ταινία στις άκρες σε όλα τα νύχια.

Τα “νύχια του Terry” συνδέονται επίσης με άλλα υποκείμενα νοσήματα

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου τα “νύχια του Terry” δεν υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί μερικές φορές να οφείλονται στη γήρανση. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, αν έχει αποκλειστεί η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να υποδηλώνει και ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, ή διαβήτη τύπου 2.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, τα “νύχια του Terry” μπορεί να σχετίζονται με τον ιό του AIDS (HIV), την ιογενή ηπατίτιδα, ή ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η λεύκη και η φυματιώδης λέπρα.

Ειδικοί από το Περιφερειακό Κέντρο Υγείας Magnolia, ένα δίκτυο παρόχων υγειονομικής περίθαλψης με έδρα το Mississippi, υποστηρίζουν ότι σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια, τα “νύχια του Terry” μπορεί να εμφανιστούν λόγω αναιμίας, ή υποσιτισμού.

Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στα νύχια σας

Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία γι’ αυτό το σύμπτωμα, είναι πιθανό να μειωθεί με την θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης. Εκτός από τις όποιες ιατρικές παρεμβάσεις που θα συστήσει ο γιατρός σας, το CDC συνιστά την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, που μειώνουν την πιθανότητα για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • το κόψιμο του καπνίσματος
  • την κατανάλωση υγιεινών τροφών με χαμηλά λιπαρά και νάτριο
  • την μείωση της χοληστερόλης
  • την τακτική άσκηση και
  • την μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα των νυχιών σας, ειδικά εάν έχετε γνωστό ιστορικό πάθησης της καρδιάς, ή του ήπατος.

Πηγή: iatropedia.gr