σήµερα-πληρώνονται-οι-επικουρικές-συ-649310
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.07.2019 | 11:35

Σήµερα πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ

Πιστώνονται σήµερα στους λογαριασµούς 16.000 συνταξιούχων του Λογαριασµού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) και ΕΘΝΑΚ οι επικουρικές συντάξεις µαζί µε τα αναδροµικά ποσά επτά µηνών (από 1/1/2019), σύµφωνα µε ανακοίνωση του Ενιαίου Ταµείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Το ΕΤΕΑΕΠ, σε εφαρµογή του άρθρου 24 του νόµου 4618/2019, αναλαµβάνει στο εξής την υποχρέωση καταβολής των επικουρικών συντάξεων της ΕΤΕ, ενώ η Εθνική υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόµενες εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον συµπληρωµατική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023, αναφέρει το Ταµείο σε σχετική ανακοίνωση.

Οπως επισηµαίνει το ΕΤΕΑΕΠ, κατόπιν της απόρριψης από το ΣτΕ της αίτησης της ΕΤΕ για την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, δόθηκε εντολή για τη µεταφορά του ποσού που αφορά στην πληρωµή των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ από το ΕΤΕΑΕΠ. Λόγω της παρέλευσης του εργάσιµου ωραρίου της ΕΤΕ, τα ποσά θα εµφανιστούν στους λογαριασµούς των δικαιούχων σήµερα µετά τις 11.00 π.µ.

Τα ενηµερωτικά σηµειώµατα συντάξεων είναι ήδη αναρτηµένα και µπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόµενοι στον ιστότοπο του Ταµείου. Στα ενηµερωτικά του Ιουλίου θα αποτυπώνεται το ποσό της νέας µεικτής επικουρικής σύνταξης, καθώς και οι σχετικές κρατήσεις. Από τους επόµενους µήνες θα αποτυπώνεται µε σαφήνεια και ο υπολογισµός της επικουρικής σύνταξης, που λαµβάνει υπόψη τις συντάξιµες αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Συντάξεις έως 300 ευρώ θα λαµβάνουν στο εξής 6.300 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, από 301 έως 500 ευρώ θα εισπράττουν 6.572 δικαιούχοι, ενώ άλλοι 3.170 συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη µεγαλύτερη των 500 ευρώ. Η µέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ. Οι επανυπολογισθείσες συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (µε βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ) έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρµόζονταν από το ΛΕΠΕΤΕ.