share-the-ride-η-θεσσαλονικιά-που-έκανε-χιλιάδες-697560
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.11.2019 | 13:05

Share The Ride: Η Θεσσαλονικιά που έκανε χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδεύουν παρέα

Πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψεις από τη μία πόλη της Ελλάδας στην άλλη με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και να καταφέρεις να βρεις παρέα, ώστε τα χιλιόμετρα να μην είναι… ατελείωτα; Να μοιραστείς τα έξοδα της διαδρομής και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους;

Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα προσφέρει εθελοντικά σε όλους η Χριστίνα Παρπούλα με την ομάδα Share The Ride, που δημιούργησε στο Facebook πριν από περίπου δέκα χρόνια και στην οποία σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 36.000 μέλη, που αυξάνονται συνεχώς.

Τι είναι το Share The Ride

“Με λίγα λόγια, το Share The Ride απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις μέσα στην Ελλάδα με το αεροπλάνο, το τραίνο ή τα ΚΤΕΛ και είναι διατεθειμένοι να συνταξιδέψουν με άλλους που έχουν τον ίδιο προορισμό εφόσον:

  • Διαθέτουν αμάξι το οποίο δέχονται να μοιραστούν ή
  • Διαθέτουν δίπλωμα ή
  • Διαθέτουν χρήματα για τα έξοδα της βενζίνης.

Η ιδέα είναι όποιος ενδιαφέρεται να βρει συνταξιδιώτη να κάνει ανάρτηση στον τοίχο της ομάδας αναφέροντας τον τόπο εκκίνησης, τον προορισμό, τις ημερομηνίες και αναλυτικότερες πληροφορίες, π.χ. αν διαθέτει αμάξι, δίπλωμα κτλ.” εξηγεί μιλώντας στο ThessToday.gr η Χριστίνα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, “ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η ομάδα είναι ο καθένας να προσθέτει τους φίλους του μέσα σε αυτή που πιστεύει ότι θα τους ενδιαφέρει. Αυτή είναι η λογική άλλωστε, της προσφοράς και της αλληλοβοήθειας. Όσο περισσότεροι τόσο παραπάνω μπορούν να βοηθηθούν.”

Πως ξεκίνησε η ομάδα

“Η ιδέα ξεκίνησε το 2009 επειδή έκανα πολύ συχνά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα μετ’ επιστροφής. Μετά από καιρό, λόγω του ότι η απόσταση ήταν μεγάλη μου φαινόταν πολύ βαρετή για να συνεχίσω να την κάνω μόνη μου. Για αυτό τον λόγο έκανα μία ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook για να δω μήπως κάποιος από του φίλους μου σκόπευε να ταξιδέψει και εκείνος στον ίδιο προορισμό, τις ίδιες ημερομηνίες με εμένα, ώστε να πάμε παρέα”, εξηγεί η Χριστίνα.

“Η ομάδα δημιουργήθηκε λίγο αργότερα, όταν σκέφτηκα να προσκαλέσω τους φίλους μου σε αυτή και τους ζήτησα να κάνουν το ίδιο και εκείνοι ώστε να έχω τη δυνατότητα να βρω πιο εύκολα παρέα για το ταξίδι μου. Παράλληλα, πίστευα ότι δεν μπορεί μόνο εγώ να έχω αυτήν την ανάγκη. Σίγουρα θα υπάρχει και άλλος κόσμος που θα ενδιαφέρεται να ταξιδέψει μαζί με άλλους ανθρώπους, να έχει παρέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, να μοιράζεται τα έξοδα κ.α. Έτσι ξεκίνησαν όλα”, επισημαίνει.

Share The Ride
Μέλη του Share The Ride μαζί με τη Χριστίνα στο πάρτι γενεθλίων για τα 10 χρόνια λειτουργίας της ομάδας

Το αρχικό στάδιο και η ανταπόκριση του κόσμου

Η Χριστίνα δεν ξεχνάει τον ενθουσιασμό της μόλις η ομάδα – στα πρώτα της “βήματα” – έφτασε τα 700 άτομα. Θυμάται ακόμα τη χαρά της και ότι της φαινόταν απίστευτο πως τόσοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για αυτό και θέλησαν να γίνουν μέλη.

“Ήταν κάτι τρελό” αναφέρει χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση τότε δεν πίστευε ότι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση. Άλλωστε όπως λέει η ίδια, ήταν η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό. Εθελοντικά, χωρίς ποτέ να υπάρξει οικονομικό όφελος σε αυτά τα δέκα χρόνια, μέχρι και σήμερα. “Βασίζεται αποκλειστικά στην προσφορά της βοήθειας από τον άνθρωπο – στον άνθρωπο. Κάποιος θα βάλει το όχημά του, θα ζητήσει συνταξιδιώτες που προσφέρονται να συμμετέχουν στα έξοδα της διαδρομής και αυτό είναι όλο. Ή αντίστοιχα κάποιος άλλος θα αναζητήσει αυτοκίνητο σαν συνεπιβάτης” εξηγεί.

“Έχουμε ανάγκη τον εθελοντισμό”

Μιλώντας για τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης η Χριστίνα λέει χαρακτηριστικά πως η ίδια πιστεύει πολύ στο καλό που “κρύβουν” οι άνθρωποι μέσα τους. Εξηγεί πως με μικρές πράξεις προσφοράς καθημερινά αισθάνεσαι ο ίδιος χαρούμενος που μπόρεσες να βοηθήσεις. Όπως λέει για παράδειγμα “είναι σπουδαίο να σταματήσεις με το αυτοκίνητό σου σε μία στάση του ΟΑΣΘ και να ρωτήσεις αν χρειάζεται κάποιος να τον μεταφέρεις προς τα εκεί που πηγαίνεις ειδικά όταν έχει κρύο ή βρέχει. Το ίδιο σπουδαίο είναι πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι, να ρωτήσεις αν θέλει κάποιος να έρθει μαζί σου. Πέρα από τα έξοδα της διαδρομής που θα μοιραστείτε, το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνη τη στιγμή, δίνεις λύση στο πρόβλημα κάποιου”.

Η Χριστίνα δεν ξεχνά να αναφέρει ότι πρόσφατα, όταν η ίδια χρειάστηκε βοήθεια, τα μέλη του Share The Ride έσπευσαν να την προσφέρουν. Όπως λέει “ζήτησα με μια ανάρτηση εθελοντές για τη διαχείριση της ομάδα γιατί λόγω δουλειάς (σ.σ εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα) ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρω μόνη μου να διαχειριστώ δεκάδες αναρτήσεις καθημερινά. Άμεσα, πολλοί ήταν αυτοί που μου έστειλαν μήνυμα και δέχθηκαν εθελοντικά, χωρίς κανένα όφελος οικονομικό κλπ. να συμμετέχουν. Αυτό για εμένα ήταν πολύ συγκινητικό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, μετά την ανάρτησή της, συμμετέχουν εθελοντικά στη διαχείριση της ομάδας περισσότερα από 20 άτομα.

“Το Share The Ride έδωσε πέρα από λύσεις σε ανθρώπινα προβλήματα τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να προσφέρουν. Γι’αυτό είμαι υπερήφανη και χαίρομαι ιδιαίτερα” τονίζει.

Share The Ride
Μέλη του Share The Ride μαζί με τη Χριστίνα στο πάρτι γενεθλίων για τα 10 χρόνια λειτουργίας της ομάδας

Το “προφίλ” των μελών της ομάδας

Όπως επισημαίνει η Χριστίνα, άνδρες και γυναίκες της ομάδας είναι απόλυτα μοιρασμένοι σε ποσοστό, ενώ οι ηλικίες που τη χρησιμοποιούν είναι συνήθως μεταξύ 18 και 45 ετών.

“Όπως αποδείχθηκε κάλυψε και μία ακόμη ανάγκη των ανθρώπων. Να μπορούν να μεταφέρουν τα σκυλάκια τους -ειδικά τα μεγαλόσωμα- από τη μία περιοχή της χώρας στην άλλη, χωρίς ταλαιπωρία. Αυτή η δυνατότητα αν το σκεφτείς δεν θα υπήρχε διαφορετικά αν δεν έβρισκαν κάποιον με αυτοκίνητο να ταξιδέψουν. Για παράδειγμα, ούτε με το ΚΤΕΛ κάποιος άνθρωπος με μεγαλόσωμο σκυλάκι θα μπορούσε να κάνει ένα πολύωρο ταξίδι”, αναφέρει.

Ρωτώντας τη Χριστίνα αν μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει συμβεί κάτι απρόοπτο μεταξύ των ταξιδιωτών ξεκαθαρίζει ότι “ποτέ ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό και εύχομαι φυσικά να μη συμβεί” ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενο που αναφέρεται στην ομάδα, και είναι γραμμένο από την ίδια, διευκρινίζει μαζί με τη συμβουλή της μαμάς της που είναι “πάω αργά για να φτάσω γρήγορα” ότι:

“Το share the ride είναι ένα group που βοηθάει στην αναζήτηση συνταξιδιωτών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρομών. Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί κατά την αναζήτηση και την επιλογή συνταξιδιωτών. Η επιλογή γίνεται με τα κριτήρια του καθενός. Εγώ σας προτείνω να φοράτε πάντα ζώνες ασφαλείας (ή κράνη), να κρατάτε αποστάσεις και να ΜΗΝ τρέχετε!!!”.

Τέλος, η Χριστίνα προσκαλεί οποιονδήποτε που ενδιαφέρεται για τα ταξίδια, θέλει να προσφέρει ή αναζητά όχημα για να φτάσει στον προορισμό του να γίνει μέλος της ομάδας.

Πηγή: thesstoday.gr – Στράτος Λούβαρης