Σφυροκοπεί ο «Ιανός»: Επιχείρηση διάσωσης στον Αλμυρό Βόλου

Σε εξέλιξη είναι από την ΕΜΑΚ επιχείρηση διάσωσης τριών εργαζόμενων στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά του Αλμυρού. Οι εργαζόμενοι το απόγευμα έφυγαν από το εργοτάξιο και παρασύρθηκαν από τα νερά. Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και η πυροσβεστική ήταν αδύνατον να τους προσεγγίσει. Στη Νέα Αγχίαλο επιπλέον εγκλωβισμένοι σε ύψωμα με τα πρόβατά τους βρίσκονται δύο κτηνοτρόφοι στην περιοχή Δημητριάς. Οι δύο κτηνοτρόφοι έχουν αποκλειστεί στο σημείο λόγω της λάσπης και δεν μπορούν να φύγουν. Ενημέρωσαν την Πυροσβεστική για να ζητήσουν βοήθεια.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν έως και 17 Μαρτίου 2021 οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του δήμου Αργοστολίου και τη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών του «Ιανού» που σάρωσε κυριολεκτικά αυτές τις περιοχές.

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για τον ίδιο λόγο κηρύχθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδα, της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Η Κοινότητα Νυφίου του δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Ιθάκη

Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στην Ιθάκη όπου σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις. Σκάφη στο λιμάνι κινδύνεψαν να βουλιάξουν.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο νησί σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία  άσπρου αφρού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση.
Ζάκυνθος

Ώρες αγωνίας εξαιτίας της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων έζησαν και οι κάτοικοι της Ζακύνθου.Το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη  και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης στο Βορειοδυτικό και Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

Λευκάδα

Πλημμύρες και πολύωρες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στη Βασιλική και σε άλλα σημεία της νότιας Λευκάδας. Ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ πλημμύρισαν και οι δρόμοι. Λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στο Νυδρί λόγω των ισχυρών ανέμων βυθίστηκε σκάφος, ενώ ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Κεφαλονιά

Η στάθμη του νερού και της θάλασσας είχαν ανέβει σε επικίνδυνο σημείο πλημμυρίζοντας και καταστρέφοντας τα πάντα. Στην Παραλία Αγία Ιερουσαλήμ, Φισκάρδου αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χωρίς ευτυχώς επιβάτες.

Στερεά Ελλάδα

Η Εθνική οδός Λαμίας – Καρπενησίου έχει μετατραπεί σε ποτάμι με αποτέλεσμα να έχουν ακινητοποιηθεί πολλά αυτοκίνητα, όπως και σε επαρχιακούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής.

Στο Λιανοκλάδι ο Δήμος σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία  προσπαθούν να απεγκλωβίσουν άτομα που κινδυνεύουν, αλλά και κάποιους ηλικιωμένους ώστε να τους μεταφέρουν στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου στο Λιανοκλάδι.

Νηπιαγωγείο στα Λουτρά Υπάτης εκκενώθηκε προληπτικά από την Πυροσβεστική, καθώς ο προαύλιος χώρος του γέμισε με νερό της βροχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι στο χωριό Στίρφακα από τα νερά.

Επιπλέον με έκτακτη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων  που προκάλεσαν ζημιές στη σιδηροδρομική γραμμή.

Σκληρά δοκιμάζεται η περιοχή του Αλμυρού από το Ιανό, καθώς έχουν πλημμυρίσει χείμαρροι, δύο γέφυρες δεν άντεξαν τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε με αποτέλεσμα να σπάσουν. Πρόκειται για μια γέφυρα στον Μαυρόλοφο Αλμυρού και άλλη μία στο δρόμο Κροκίου – Αϊδινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ, ΑΛΜΥΡΟΣ, ΙΑΝΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!