σφοδρές-αντιδράσεις-από-έρευνα-του-facebook-γ-323819
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.03.2018 | 10:22

Σφοδρές αντιδράσεις από έρευνα του facebook για την παιδοφιλία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του βρετανικού Guardian σχετικά με μια online έρευνα μεταξύ χρηστών η οποία περιελάμβανε ερώτηση σχετικά με την παιδοφιλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το facebook διενήργησε την Κυριακή έρευνα για ορισμένους χρήστες ρωτώντας τους τη γνώμη τους για το πώς θα πρέπει το Facebook να αντιμετωπίζει τις παρεκκλίνουσες συμπεριφορές άλλων χρηστών.

Μια από τις ερωτήσεις ήταν η εξής: «Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και συμπεριφορών που εμφανίζονται στο Facebook. Σε έναν ιδανικό κόσμο όπου θα μπορούσατε να ορίσετε την πολιτική του Facebook, πώς θα διαχειριζόσασταν το εξής: ένα προσωπικό μήνυμα μέσω του οποίου ένας άνδρας ζητά από ένα 14χρονο κορίτσι φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου».

Ανάμεσα στις απαντήσεις, υπήρχαν και οι δύο εξής επιλογές:

«αυτού του είδους το περιεχόμενο δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στο Facebook και κανένας δεν θα έπρεπε να το το δει»

«αυτού του είδους το περιεχόμενο θα μπορούσε να επιτρέπεται στο Facebook και δεν έχω πρόβλημα να το βλέπω».

Μια δεύτερη ερώτηση αφορούσε στο ποιος θα έπρεπε να αποφασίζει για τους κανόνες σχετικά με το αν θα επιτρεπόταν σε έναν ενήλικα άνδρα να ζητά τέτοιες φωτογραφίες μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας. Στις απαντήσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

«Οι χρήστες του Facebook αποφασίζουν για τους κανόνες ψηφίζοντας και ενημερώνοντας το Facebook»

«το Facebook αποφασίζει μόνο του τους κανόνες».

Σε άλλα σημεία της έρευνας υπήρχαν ερωτήσεις για εξτρεμιστικό περιεχόμενο, ενώ ζητούσαν από τους χρήστες να βαθμολογήσουν πόσο σημαντικό θεωρούν το γεγονός ότι οι πολιτικές του Facebook αναπτύσσονται με διαφάνεια, είναι δίκαιες και λαμβάνουν υπόψη τους τις διαφορετικές κουλτούρες.

‘Ο αντιπρόεδρος προϊόντων του Facebook, Guy Rosen, δήλωσε ότι οι έρευνες αυτές ήταν ένα λάθος. «Διεξάγουμε έρευνες για να κατανοήσουμε πώς σκέφτεται η κοινότητα σχετικά με το πώς θέτουμε τις πολιτικές μας», είπε. «Αλλά αυτό το είδος δραστηριότητας είναι και θα είναι πάντα εντελώς απαράδεκτο για το FB. Συνεργαζόμαστε τακτικά με τις αρχές εάν εντοπίσουμε κάτι τέτοιο. Δεν θα έπρεπε να ήταν μέρος αυτής της έρευνας. Αυτό ήταν λάθος», είπε χαρακτηριστικά. Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος του Facebook πρόσθεσε: «Κατανοούμε ότι αυτή η έρευνα αναφέρεται σε προσβλητικό περιεχόμενο που είναι ήδη απαγορευμένο στο Facebook και δηλώνουμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να το επιτρέψουμε».