sextortion-scam-προσοχή-σε-νέα-απάτη-μέσω-email-153496
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.02.2022 | 12:24

«Sextortion scam»: Προσοχή σε νέα απάτη μέσω email

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η νέα απάτη που έχει σαν στόχο να εκβιάσει και να παγιδέψει τα θύματα μέσω email προκειμένου να τους αποσπάσει χρήματα.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν το «sextortion scam» προκειμένου να πείσουν τα θύματά τους ότι θα διαρρεύσουν βίντεο με προσωπικές τους στιγμές αν δεν τους δώσουν χρήματα.

H νέα απάτη προβληματίζει τις Αρχές στη χώρα, καθώς για ακόμα μία φορά οι δράστες είναι οργανωμένοι και έχουν μελετήσει την κάθε τους κίνηση…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρόκειται επί της ουσίας για απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους εκφοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Σύμφωνα πάντα με τη Διεύθυνση Δίωξης, στα μηνύματα που λαμβάνει το θύμα, υπάρχει κείμενο στα ελληνικά με τίτλο: «Αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση! Κινδυνεύουν τα δεδομένα σας! Η σύνδεση ήταν επιτυχής.»

Με τον τρόπο αυτό, άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό σύστημά τους έχει παραβιαστεί και όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι έχουν εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές. Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα Social Media και τον προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και με εκβιασμό ωθούν το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι, με τη μορφή κρυπτονομίσματος χρηματικό ποσό ύψους 1.000 ευρώ ή και μεγαλύτερο, μέσα σε διάστημα δύο εργάσιμων ημερών.

Αναφερόμενος στο θέμα της συγκεκριμένης απάτης, ο Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ, πτυχιούχος Νομικής του ΑΠΘ και ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, ξεκαθαρίζει στο grtimes.gr, ότι «βασικό είναι να μην υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Να μην ανοίξουμε ποτέ διάλογο ή συνομιλία με ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουμε, επίσης δε διαγράφουμε τίποτα από ότι μας έχει σταλεί με τη μορφή μηνυμάτων, αξιοποιούμε τις πλατφόρμες που μπορούμε να καταγγείλουμε περιστατικό κυβερνοεγκλήματος και φυσικά ενημερωνόμαστε τακτικά από την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουμε».