σεξ-και-χάπι-της-επόμενης-μέρας-μύθ-643851
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.06.2019 | 23:00

Σεξ και χάπι της «επόμενης μέρας» – Μύθοι και αλήθειες

Οι μύθοι γύρω από το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και ως το «χάπι της επόμενης ημέρας», μπορεί να οδηγήσουν τις γυναίκες σε λανθασμένες αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον τους.
Η ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι εκτρώσεις, που αποτελούν συχνά φαινόμενα ακόμα και στη σύγχρονη εποχή.
Ενδεικτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας από 16 έως 54 ετών, ένα μεγάλο ποσοστό και συγκεκριμένα το 83% δεν χρησιμοποίησε επείγουσα αντισύλληψη αν και είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και δεν επιθυμούσε μία εγκυμοσύνη! Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης καθώς και σε ορισμένους παγιωμένους μύθους σχετικά με το θέμα, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης πρέπει να ληφθεί μέσα σε 24 ώρες
Μπορεί το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης να είναι ευρέως γνωστό και ως «χάπι της επόμενης ημέρας». Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αποκλειστικά να λαμβάνεται σε διάστημα 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να λαμβάνεται όσο το δυνατό γρηγορότερα, όμως ο χρόνος είναι διαφορετικός για τα χάπια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Ενδεικτικά, αρκεί να αναφέρουμε ότι το χάπι με ουλιπριστάλη (ellaOne®), το οποίο είναι και το πιο αποτελεσματικό, μπορεί να ληφθεί μέσα σε διάστημα πέντε ημερών μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου, ενώ το χάπι που περιέχει λεβονοργεστρέλη, μπορεί να ληφθεί σε διάστημα τριών ημερών.
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης προκαλεί έκτρωση
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με το χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Προκειμένου να τον καταρρίψουμε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο που δρα το χάπι της επόμενης ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλει ή καθυστερεί την ωορρηξία, ώστε να μην απελευθερωθεί το ωάριο και να μην γίνει η γονιμοποίηση του από το σπερματοζωάριο, που θα οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Συνεπώς, δρα πριν προκληθεί η εγκυμοσύνη, ενώ αν μία γυναίκα είναι ήδη έγκυος δεν διακόπτει την κύηση, προκαλώντας έκτρωση.
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, εκθέτει τον οργανισμό σας σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μετά από την επαφή, δεν υπάρχει τρόπος να ανατρέψετε την κατάσταση. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε λαμβάνοντας το χάπι της επόμενης ημέρας είναι να εμποδίσετε μία πιθανή εγκυμοσύνη. Συνεπώς, δεν πρέπει να συσχετίζετε τη μετάδοση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων με το χάπι. Σε περίπτωση που έχετε μία σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας και να δείτε ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και αν χρειάζεστε θεραπεία.
Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανονική μέθοδος αντισύλληψης
Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συνήθεις μεθόδους αντισύλληψης. Πρόκειται για μία λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, και συγκεκριμένα μετά από μία ερωτική χωρίς προφυλάξεις ή κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκειά της. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι 100% αποτελεσματική μέθοδος γιατί μπορεί να είχατε ωορρηξία λίγο πριν τη λήψη του δισκίου επείγουσας αντισύλληψης, ενώ όπως προαναφέρθηκε δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας
Η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα, ενώ το χάπι της επόμενης ημέρας είναι ασφαλές και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δρα από τη στιγμή που θα το λάβετε αποτρέποντας μία πιθανή εγκυμοσύνη, ενώ στη συνέχεια προκειμένου να μην συλλάβετε πρέπει να φροντίσετε να επιλέξετε άλλες αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης.
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης θα «καταστρέψει» τον κύκλο μου
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης δεν πρόκειται να διαταράξει μόνιμα τον κύκλο σας. Το μόνο που ενδέχεται να συμβεί, είναι να επηρεάσει την επερχόμενη περίοδό σας, η οποία μπορεί να έρθει μερικές ημέρες νωρίτερα ή αργότερα. Υπάρχει όμως και περίπτωση να μην επηρεαστεί καθόλου.
Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι ασφαλές
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης είναι ασφαλές, ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένα και μακροχρόνια δεδομένα ασφάλειας. Έχει σχεδιαστεί ως μία επιλογή για τις γυναίκες που χρειάζονται επείγουσα αντισύλληψη, καθώς μπορεί να είχαν ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή να μην χρησιμοποίησαν προφυλάξεις. Είναι καλά ανεκτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, όπως και όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει παρενέργειες (π.χ. ναυτίες, πονοκεφάλους, κοιλιακούς πόνους). Είναι πολύ πιθανό να μην σας επηρεάσουν, καθώς δεν παρατηρούνται σε όλες τις γυναίκες.
Πηγή: onmed.gr