σεξ-αλλάζει-το-μέγεθος-του-κόλπου-1152194
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.03.2023 | 02:00

Σεξ: Αλλάζει το μέγεθος του κόλπου;

Σε γενικές γραμμές όταν ένα άτομο σκέφτεται το σεξ και το μέγεθος, συνήθως το μυαλό πάει στο πέος. Παρόλα αυτά οι γυναίκες μπορεί επίσης να ασχολούνται με τις διαστάσεις του κόλπου τους.

Αρκετές αναφορές στην ποπ κουλτούρα υποδεικνύουν ότι ένας «στενός» (αλλά όχι υπερβολικά στενός) κόλπος είναι επιθυμητός, ενώ ένας «χαλαρός» όχι. Δυστυχώς αυτές απόψεις δεν είναι απλά αόριστες και εντελώς υποκειμενικές, αγνοούν επίσης πλήρως την υγεία και την λειτουργία του κόλπου και προξενούν αχρείαστο άγχος στις γυναίκες που μπορεί να ανησυχούν ότι οι κόλποι τους είναι «υπερβολικά χαλαροί».

Οι παραπάνω ίσως είναι και οι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν αμέτρητες αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το μέγεθος του κόλπου και αν το σεξ επηρεάζει αυτό το μέγεθος. Παρά τις διάφορες διαδόσεις και τα μυθεύματα, η σεξουαλική επαφή δεν αλλάζει τις διαστάσεις του κόλπου, ούτε έχει καμιά μόνιμη επίδραση στην σφριγηλότητά του.

Παρακάτω θα αναλυθεί τι ακριβώς συμβαίνει στον κόλπο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Με την σεξουαλική διέγερση, οι μύες του πυελικού εδάφους γύρω από τον κόλπο αρχίζουν να χαλαρώνουν, προετοιμάζοντας τον κόλπο για την διείσδυση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο, γι’αυτό συνήθως τα προκαταρκτικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής δραστηριότητας για τις γυναίκες.

Πριν, κατά την διάρκεια και αμέσως μετά το σεξ ο κόλπος έχει μεγαλύτερη διάμετρο από το φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, όταν ολοκληρωθεί η σεξουαλική δραστηριότητα, οι ελαστικοί μύες γύρω από τον κόλπο επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση και στο αρχικό τους σχήμα, με το μέγεθος του κόλπου να παραμένει αμετάβλητο.

Αν και κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώθουν ότι οι κόλποι τους είναι πιο σφιχτοί ή πιο χαλαροί σε διαφορετικές φάσεις, η αίσθηση αυτή μπορεί να προκύπτει από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες που δεν έχουν σχέση με το πραγματικό μέγεθος του κόλπου. Για παράδειγμα, το άγχος γύρω από το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε σφιγμένους και τεταμένους μύες στην λεκάνη, εν δυνάμει κάνοντας τον κόλπο πολύ στενό για διείσδυση.

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι ο κόλπος είναι πιο χαλαρός ή πιο σφιχτός κατά περίσταση. Η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφο γύρω από τις προτιμήσεις σας σε αυτό το θέμα και γύρω από τα άγχη και τις ανησυχίες σας, μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο το σεξ.

Τέλος είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου ή μετά τον τοκετό, οι μύες του πυελικού εδάφους να έχουν αδυνατίσει, δίνοντας την εντύπωση ότι ο κόλπος έχει χαλαρώσει. Η φυσιοθεραπεία αυτής της ομάδας μυών όπως οι ασκήσεις Kegel είναι συνήθως αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, συνεπώς μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας παραπέμψει κατάλληλα.