σέρρες-κάντε-χώρο-εκεί-ψηλά-έρχεται-1103248
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.12.2022 | 13:10

Σέρρες: “Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης”-Συγκινούν τα μηνύματα μαθητών (φωτο)

Λευκά λουλούδια, κεριά και συγκινητικά μηνύματα αφήνουν από νωρίς το πρωί της Τρίτης, αρκετοί γονείς και μαθητές στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών όπου σημειώθηκε η έκρηξη του λέβητα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 11χρονος Βασίλης.

Η τοπική κοινωνία των Σερρών έχει βυθιστεί στη θλίψη και δεν μπορεί να πιστέψει ότι χάθηκε ένας μικρός μαθητής. «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης», γράφει το χαρτί που άφησε μαθητής στην πόρτα του σχολείου μαζί με ένα λουλούδι, όπως φαίνεται και στις εικόνες του ThessToday.gr, δείχνοντας την απέραντη θλίψη που επικρατεί.

Σημειώνεται ότι στο σχολείο βρέθηκαν σήμερα πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης ενώ νωρίτερα κλιμάκιο της ΕΛΑΣ μετέφερε την πόρτα που έπεσε πάνω στους τρεις μαθητές πίσω από το  σχολείο προκειμένου να ελεγχθεί.

Σέρρες, Λουλούδια

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η οργή ξεχειλίζει και τα αναπάντητα ερωτήματα για τους χαροκαμένους γονείς -και όχι μόνο- είναι πολλά. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του ακαριαία από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην αυλή του σχολείου του.

Μια σειρά λαθών συνθέτουν το παζλ των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του 11χρονου παιδιού στις Σέρρες, το οποίο σκοτώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του από πόρτα που εκσφενδονίστηκε κατά τη διάρκεια μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία.

Το έργο της μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στις Σέρρες, σύμφωνα με όλους τους φορείς θα έπρεπε να γίνει τις ώρες που δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο για να μην είναι τα παιδιά στο χώρο.

Σέρρες, Λουλούδια

Μεγάλο λάθος ήταν ότι οι υπεύθυνοι για την αλλαγή είχαν σε λειτουργία τον λέβητα όσο έκαναν την μετατροπή του.

Μάλιστα την στιγμή των εργασιών, όχι μόνο είχαν διάλειμμα τα παιδιά, αλλά εξαιτίας του ότι έβρεχε οι μικροί μαθητές βρίσκονταν στον χώρο έξω από το λεβητοστάσιο όπου υπάρχει υπόστεγο.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθεί, για ποιο λόγο το έργο της μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία, έγινε εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, ενώ -σύμφωνα με όλους τους φορείς- θα έπρεπε να γίνει τις ώρες που είναι κλειστό και δεν υπάρχουν παιδιά στο χώρο.

Άλλο ένα σοβαρό ερώτημα είναι γιατί οι υπεύθυνοι για την αλλαγή, είχαν σε λειτουργία τον λέβητα, κατά τη διάρκεια που έκαναν την μετατροπή του.

Εισαγγελική παρέμβαση

Όλα αυτά την ώρα που ο εισαγγελέας Σερρών έχει ζητήσει την άμεση διερεύνηση ευθυνών. Ο διευθυντής του σχολείου μιλάει ευθέως για ανευθυνότητα των ατόμων που είχαν αναλάβει το έργο της μετατροπής του λέβητα σε καυστήρα με γεωθερμία, ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το έργο.

Σέρρες, Λουλούδια

Κλειστά τα σχολεία στις Σέρρες

Ο δήμος Σερρών ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την κηδεία του παιδιού, ενώ το 9ο Δημοτικό Σχολείο, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, δεν θα λειτουργήσει μέχρι νεοτέρας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναστολή όλων των εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Σερρών: «Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας της απώλειας του μαθητή της Στ´ Τάξης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αυτού παιδιού, στην οποία εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο.

Στους δύο μαθητές μας, που τραυματίστηκαν ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος, που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά.

Ήδη, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εξαιτίας της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας. Το 9ο, δε, Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας».

Χειρουργήθηκε στο Ιπποκράτειο ο 6χρονος τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από όπου αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες ο 6χρονος μαθητής που τραυματίστηκε στο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες.

Ο μαθητής μεταφέρθηκε χθες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου υπεβλήθη σε χειρουργείο και η κατάστασή του είναι πολύ καλή. Όπως ανέφερε στο ThessToday.gr ο διευθυντής της παιδοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσικόπουλος, ο 6χρονος δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί.