σεισμός-στο-ηράκλειο-ζημιές-άφησε-πίσ-882603
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.07.2021 | 13:53

Σεισμός στο Ηράκλειο: Ζημιές άφησε πίσω της η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ (φωτο)

Σπασμένες τζαμαρίες, ρωγμές σε τοίχους και πολλές ζημιές άφησε πίσω του ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο.

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι, καθώς εκεί ο σεισμός έγινε πιο αισθητός, ενώ τη σεισμική δόνηση έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον τέσσερις μετασεισμοί έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές: 

zhmies1
zhmies2
zhmies3
zhmies4
zhmies5
zhmies6
zhmies7

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου με το εστιακό της βάθος να εντοπίζεται στα 4,5 χλμ.

Τσελέντης: Αρκετοί θα είναι οι μετασεισμοί

Άμεση ήταν η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης παρακολουθείται από κοντά η έντονη σεισμική δραστηριότητα:

«4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χμ.

Το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά

βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες.

Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».