σεισμός-63-ρίχτερ-στην-κρήτη-ρωγμές-στο-949919
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.10.2021 | 15:30

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη -Ρωγμές στο δημαρχείο Σητείας & μικρό τσουνάμι

update: 15:25

Την κατάρρευση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας, στο παραλιακό μέτωπο Κ. Ζάκρου αλλά και ρωγμές  στο δημαρχείο και σε κτήρια της Σητείας προκάλεσε ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ. Παράλληλα υλικές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα στην περιοχή, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην παραλία Κουρεμένος και σε σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας.

Φωτο από το δημαρχείο Σητείας μετά το σεισμό

Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, στις νότιες αρχές της Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη μικρό τσουνάμι ύψους 22-26 εκατοστών. “Απομακρυνθείτε από τις ακτές”, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb.

12:35

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτηκαι μάλιστα, υπήρξαν αναφορές ότι κουνήθηκε ακόμα και η Αττική! Ο σεισμός που έχει επίκεντρο στη θάλασσα ανοιχτά της Ιεράπετρας στο Λιβυκό Πέλαγος ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Την ώρα που η Κρήτη δεν έχει ηρεμήσει και η γη τρέμει ακόμα στο Αρκαλοχώρι, που χτυπήθηκε από τα 5,9 Ρίχτερ του περασμένου μήνα, οι κάτοικοι του νησιού έζησαν ξανά τον εφιάλτη του Εγκέλαδου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 8 χιλιόμετρα.

Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην Αττική.

Βάσει μαρτυριών που επικαλείται το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.

Τι είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Όπως είπε, διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.