σέιχ-σου-από-το-νοέμβριο-αναμένεται-η-α-752437
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2022 | 11:48

Σέιχ Σου: Από το Νοέμβριο αναμένεται η αναδάσωση στο κομμάτι που κάηκε πέρυσι

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι αρμόδιοι φορείς, όπως ειπώθηκε σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Με την παρουσία εκπροσώπων της πυροσβεστικής, του λιμενικού, του δασαρχείου, της ΕΥΑΘ, της ΕΛΑΣ, του Γ’ σώματος στρατού και της ΕΜΥ, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με καλούς οιωνούς όσον αφορά την προετοιμασία και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φαινομένων πυρκαγιάς, με το «βλέμμα» των ιθυνόντων να βρίσκεται στο Σέιχ Σου και στην προστασία του. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στην περσινή αντιμετώπιση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στις 13 Ιουλίου, όπου είχαν αποτραπεί τα χειρότερα.

«Ήμασταν τυχεροί στην περσινή πυρκαγιά στο Σέιχ Σου»

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Δαδούδης, ανέφερε στην τοποθέτησή του για την πυρκαγιά εκείνη πως «τα εναέρια μέσα εκείνη την περίοδο δεν ήταν απασχολημένα κάπου. Ήμασταν τυχεροί. Είχαμε άμεση και γρήγορη κινητοποίηση γιατί ήταν κοντά στον αστικό ιστό η φωτιά και ο δήμος συνέβαλε σημαντικά με τις υδροφόρες».

Και πρόσθεσε ότι πέραν της αντιμετώπισης σημαίνοντα ρόλο παίζει φυσικά η πρόληψη καθώς όπως επεσήμανε «με την επάνδρωση των πυροφυλακίων θεωρούμε ότι συμβάλλουμε αρκετά στην πρόληψη. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια και οι δήμοι».

Υλοτόμηση των προσβεβλημένων από το φυλλοφάγο έντομο δέντρων τον Σεπτέμβρη

Παίρνοντας μάλιστα τον λόγο η Φιλοθέη Μελά από το Τμήμα Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων, σημείωσε πως η υπηρεσία της βρίσκεται εν αναμονή της χρηματοδότησης για αναδάσωση στο τμήμα του Σέιχ Σου που κάηκε πέρυσι. Αν εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα ξεκινήσει αναδάσωση από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με την πυροσβεστική και την ΕΥΑΘ, αλλά και το πανεπιστήμιο και το ινστιτούτο δασικών ερευνών, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα μεγάλο έργο καθαρισμού που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. «Το μεγάλο θέμα για μας είναι το έργο που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, τη ζώνη μίξης δάσους αστικού ιστού. Στα σημεία που το δάσος εφάπτεται με τον αστικό ιστό θα δημιουργηθεί ζώνη πλάτους 10 μετρων όπου θα απομακρυνθούν τα δέντρα και οι θάμνοι από Περεβού και προς τα δυτικά».

Μάλιστα η κα. Μελά ανέφερε από την πλευρά της υπηρεσίας της πως το δάσος χρίζει τακτικών αποκομιδών απορριμμάτων και φροντίδας των χόρτων. Ενώ για το φυλλοφάγο έντομο υποστήριξε πως τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκε μια έξαρση του φαινομένου, ανάλογη με τη δεκαετία του 1980, ωστόσο μετά από σύσκεψη με ειδικούς, διεφάνη πως πλέον βρίσκεται σε ύφεση. Υλοτομίες προσβεβλημένων και ξηραμενων δέντρων θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβρη.

«Τα υδροφόρα αεροπλάνα έκαναν θαύματα πέρυσι αλλά και οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ψυχή»

Από την πλευρά της διοίκησης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωυσίδης, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των υπηρεσιών πως ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε ετοιμότητα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια για τη διαχείριση πυρκαγιάς.

«Έχουμε μπει στην μετά covid εποχή και πρέπει να ετοιμαστούμε για να είμαστε πανέτοιμοι. Εμείς θα πρέπει να δείξουμε τον προγραμματισμό μας για να ανταπεξέλθουμε σε κάποιο περιστατικό όπως το περσινό. Καταφέραμε όλοι μαζί να σβήσουμε τη φωτιά σε πέντε ώρες περίπου. Ήμασταν έτοιμοι με τα βυτία γεμάτα, τα οποία αδειαζαμε στην πυροσβεστική για να κάνουνε τη δουλειά τους σωστά. Τα υδροφόρα αεροπλάνα έκαναν θαύματα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν ψυχή». Μάλιστα δόθηκαν στην πυροσβεστική τρία καινούρια οχήματα, μετά από σχετικό αίτημα.

Ζέρβας: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Εύχομαι αυτή η περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει να μας βρει έτοιμους, με καλή συνεργασία. Ο δήμος Θεσσαλονίκης με όποια μέσα έχει είναι κοντά σας σε αυτή την προσπάθεια. Η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη η πολιτική προστασία να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Όπως και πέρυσι με μια παρέμβαση σώσαμε το δάσος μας έτσι και φέτος θα είμαστε σε ετοιμότητα».

πηγή: thesstoday.gr