σε-10-μέρες-κρίνεται-το-lockdown-στην-αθήνα-τι-822735
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.09.2020 | 11:32

«Σε 10 μέρες κρίνεται το lockdown στην Αθήνα» -Τι σχεδιάζεται

Aν και έχει ειπωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, μπαίνουμε εκ νέου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα που πλήττει τη χώρα μας. Από αύριο, Δευτέρα, μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, που αφορούν την Αττική, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, στην περιοχή που εδώ και εβδομάδες πλέον είναι στο κόκκινο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ,μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV, τονίζοντας την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. «Σε δέκα ημέρες θα κριθεί πώς θα μεταδοθεί ο ιός στο Δήμο της Αθήνας. Πρέπει το 10ήμερο αυτό να μπλοκάρουν τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε ωράριο, τηλεργασία. «Όσοι έχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ» ανέφερε και προσέθεσε: «Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τις μάσκες των νοσοκομείων -που είναι οι καλύτερες- μειώνεται η μετάδοση».

«Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία λέγαμε οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε στοιχεία προηγούμενων επιδημιών ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και αποδείχτηκε σωστά» κατέληξε.

Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική, είναι τα εξής:

  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά
  • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες
  • Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
  • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

Εκτός, όμως, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν ακόμη και για lockdown (αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν). Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.