Κοινωνία

Σαρμάς: Αύριο στις 16:00 η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αύριο Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 16:00, θα ορκισθεί ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάλεσε τον καθηγητή και προέδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, στις 25 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Σαρμάς δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο και ότι είναι συνταγματική του υποχρέωση να αποδεχθεί και συγχρόνως καθήκον του ως πολίτη.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την αυριανή ορκωμοσία του κ.Σαρμά η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Τα φαβορί για τις υπουργικές θέσεις

Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς που ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).

Αργότερα βρέθηκε στην θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013). Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019). Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.

Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την “πιλοτική” δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

20 λεπτά διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την οποία διαπιστώθηκε η αδυναμία δυνατότητας διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Κατά τη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησηςόσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τις 11:30 χωρίς να κάνουν δηλώσεις και μετέβησαν στα γραφεία των κομμάτων τους προκειμένου να ανάψουν τις εκλογικές μηχανές. «Δεν είναι ώρα για δηλώσεις» είπαν εξερχόμενοι μαζί, θέλοντας να σηματοδοτήσουν μια συναντίληψη ως προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα υπουργεία, ο Τσίπρας προτάσσει να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν σε ένα ντιμπέιτ μεταξύ τους πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στη συζήτηση αυτή παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας να διεξαχθεί τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου, αναφέρουν πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη για τη συνάντηση.

Σημειώνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν. Επίσης, ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επιστρέφοντας στον Περισσό από το Προεδρικό Μέγαρο.

«Έτσι, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 Ιουνίου και εκεί θα δώσουμε όλη τη μάχη για να γίνει ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Δημόσια Διαβούλευση για τη Λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Σε δημόσια διαβούλευση με θέμα την εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε κεντρικές…

19 λεπτά ago

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα e-Εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής από εξειδικευμένα στελέχη, που αποτελούν…

36 λεπτά ago

Ικανοποιητική συμμετοχή στην αιμοδοσία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή των δημοτών στην εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε σήμερα, Τετάρτη…

49 λεπτά ago

Βενιζέλος: Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του μνημείου του Παρθενώνα

Για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικότερα, ο…

58 λεπτά ago

Δήμος κάνει δωρεάν τεστ μνήμης σε πολίτες

Δωρεάν τεστ μνήμης για τους δημότες του Δήμου Μαραθώνα την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, κατά…

1 ώρα ago

ΑΣΕΠ: Έρχονται 8 προκηρύξεις με 7.417 μόνιμες θέσεις (λίστα)

Τις νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, όπως αυτές καταγράφονται σε σχετικό έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής, δημοσιεύει…

1 ώρα ago