σαρηγιάννης-δε-θα-αργήσουμε-να-δούμε-κ-910634
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.08.2021 | 17:21

Σαρηγιάννης: Δε θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα

Νέες προειδοποιήσεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, που θα φτάσουν και τα 5.000 πολύ σύντομα, απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως είμαστε σε φάση αυξημένης επιτάχυνσης.

«Είμαστε σε μια αυξητική πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου. Τις τελευταίες 6 μέρες είμαστε σε φάση αυξημένης επιτάχυνσης που περιμένουμε να συνεχιστεί», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega, αφού βρισκόμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου, με τη μεγάλη κινητικότητα να ευνοεί τη μεγάλη διασπορά.

Όπως είπε ο ίδιος «χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα».

Παράλληλα, σημείωσε πως με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, δε θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα, καθώς «περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει να αυξάνεται» ο αριθμός των κρουσμάτων.

Εξήγησε πως αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται αύξηση των διασωληνώσεων «και θα είναι πιο γρήγορη από το τελευταίο διάστημα αφού θα αλλάξει η ηλιακή διαστρωμάτωση των νοσούντων».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πίεση στο σύστημα υγείας δε θα φανεί άμεσα, ωστόσο από τον Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία.

«Το πρόβλημα θα υπάρξει αν δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί», είπε.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει με ειλικρίνεια και όρους διαλόγου να προσεγγιστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη λόγω φόβου και αμφιβολιών.

«Θα ήταν χρήσιμο να εξηγείς με ειλικρίνεια και όρους διαλόγου, να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες και μετά να συζητήσουμε με βάση αυτές τις αμφιβολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.