σαν-σήμερα-ο-φονικός-σεισμός-της-πάρνη-939048
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.09.2021 | 08:43

Σαν σήμερα ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999 (φωτο)

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και ώρα 14:57 σημειώθηκε ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 χρόνων στην Αττική, ο οποίος ακόμη και σήμερα παραμένει χαραγμένος στις μνήμες όσων τον βίωσαν.

Η ένταση του σεισμού ήταν 5,9 ρίχτερ και ήταν τόσο καταστροφικός αφού το εστιακό του βάθος ήταν πολύ μικρό από 9 έως 14 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα και τα κτίρια να αρχίσουν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.

Ο σεισμός άφησε πίσω του 143 νεκρούς και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 πέθαναν από τραύματα, 38 έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια. Έξι έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο.

Τουλάχιστον 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, οι συγγενείς αυτών που χάθηκαν αλλά και οι επιζώντες θυμούνται με πόνο αυτή την ημέρα που στιγμάτισε την ζωή τους και τους στέρησε δικούς τους ανθρώπους.

Στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες.

Από κατάρρευση πολυκατοικίας στη Νέα Φιλάδελφια, πέθαναν άλλοι εφτά άνθρωποι.

Στο εργοστάσιο ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ, πέθαναν 3 γυναίκες, ενώ από την κατάρρευση του εργοστασίου Faran, έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι.

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν σε πολυκατοικία στην οδό Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση. Εκεί ήταν που ανασύρθηκαν δυο παιδιά ζωντανά από την αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους. Στο εργοστάσιο Φουρλής, έχασαν τη ζωή τους 6 εργαζόμενοι.