σάλος-στην-κύπρο-με-αποφυλακίσεις-παι-505917
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.09.2018 | 12:52

Σάλος στην Κύπρο με αποφυλακίσεις παιδεραστών με προεδρική χάρη

Άφωνη η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις, έπειτα από την αποκάλυψη της Προέδρου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, Αναστασίας Παπαδοπούλου, για προεδρική χάρη σε παιδεραστή.

Η Αναστασία Παπαδοπούλου καταγγέλλει πως ο κατ εξακολούθηση παιδεραστής, ο οποίος βίαζε για 4 χρόνια ένα κοριτσάκι από την ηλικία των 12, έλαβε προεδρική χάρη με τη Γενική Εισαγγελία να είναι σύμφωνη. Επιπροσθέτως καταγγέλλει πως η Αρχή Εποπτείας δεν ενημερώθηκε για την αποφυλάκιση και κανένα περιοριστικό μέτρο δεν έχει επιβληθεί προκειμένου να προστατευτεί το θύμα.

«Το θύμα άκουσε τους εορτασμούς επιστροφής του θύτη της στη γειτονιά. Και τώρα τρέμει την ώρα που θα κυκλοφορήσει και θα τον δει μπροστά της. Κανένας δεν την ενημέρωσε. Κανένας δεν την προστάτεψε για ακόμη μια φορά» δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου.

«Σήμερα δεν νιώθω το κοινό μέτωπο, τον κοινό στόχο, την κοινή μάχη. Νιώθω πολλά άλλα, τα οποία θα συγκρατηθώ να μην εκφράσω εδώ. Αλλά ό,τι και να νιώθουμε εμείς, ας σκεφτούμε λίγο πώς ένιωσε αυτή που άκουσε τη γιορτή επιστροφής. Και πώς νιώθει κάθε στιγμή που στέκεται στην πόρτα και σκέφτεται αν θα τολμήσει να βγει έξω» συνέχισε η Πρόεδρος της ΣΕΕΣΚΣΚ.

Σε απάντησή της η Αρχή Εποπτείας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας πως δεν αρμόδια για την έκδοση και επιβολή περιορισμών εφόσον το θύμα έχει ενηλικιωθεί. Ωστόσο τονίζει πως θα κάνει τα δέοντα προκειμένου ο εν λόγω παιδεραστής να τεθεί σε εποπτεία για αποτροπή του κινδύνου επανάληψης αδικήματος σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου.

Μετά τις αποκαλύψεις για τον συγκεκριμένο παιδεραστή, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου κάνει λόγο και για άλλους παιδεραστές που έλαβαν την ίδια προεδρική χάρη, καθώς στις αρχές του έτους άλλαξαν τα κριτήρια με αποτέλεσμα ένας καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιού ηλικίας από 14 ετών και άνω, να δικαιούται να τύχει προεδρικής χάρης.

Σε επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, τον καλεί να ενημερώσει για το είδος του εγκλήματος που έχουν διαπράξει οι συγκεκριμένοι και κάνει λόγο για επώνυμο πρόσωπο ανάμεσα στους καταδικασθέντες, το οποίο πρόκειται σύντομα να αποφυλακισθεί.

Το Υπουργείο από την πλευρά του υπενθυμίζει πως και το 2008 επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε δοθεί σε 22 καταδικασθέντες, για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων, προεδρική χάρη.

Ιωνάς Νικολάου – Υπουργός Δικαιοσύνης ολόκληρη η ανακοίνωση

«Εν αντιθέσει με το παρελθόν, η απονομή χάριτος από το Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη δεν δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως, αλλά με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν για πρώτη φορά αφού διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος που εφαρμόζονταν.”

Η Νομική Υπηρεσία από την πλευρά της αναφέρει πως δεν δόθηκε χάρη στον συγκεκριμένο παιδεραστή, απλά μειώθηκε η ποινή του κατά 1/4, διαδικασία που εξήγησε σε τηλεοπτικό μέσο ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από την Πρόεδρο του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών Αναστασία Παπαδοπούλου να ετοιμάσει προτάσεις.