σάλος-με-τα-lidl-και-τη-γιαγιά-η-πρώτη-αντ-836029
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.02.2022 | 14:41

Σάλος με τα Lidl και τη γιαγιά – Η πρώτη αντίδραση της αλυσίδας

Σε πρώτη είδηση της ημέρας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετατρέπεται η ιστορία της ηλικιωμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να κλέψει τρόφιμα 30-40 ευρώ από σούπερ μάρκετ Lidl, επειδή δεν είχε χρήματα.

Την είδηση έκανε γνωστή το OPEN, αποκαλύπτοντας σε ρεπορτάζ, ότι η 70χρονη έβαλε στην τσάντα της κρέας και τυρί, όμως ο υπεύθυνος του καταστήματος ήταν ανένδοτος και τελικά έγινε μήνυση στην ηλικιωμένη.

Η Lidl, έκανε τις πρώτες δηλώσεις για το θέμα που κυκλοφορεί από το πρωί στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το euro2day, πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι σε ό,τι αφορά το συμβάν, ακολούθησαν αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ τα γεγονότα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται. Για το αν θα αποσύρει ή όχι τη μήνυση η εταιρία, ξεκαθάρισαν ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η διοίκηση της αλυσίδας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται τις επόμενες ώρες σχετικές ανακοινώσεις με την γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ να βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, αφού υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα διαρροές από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι μετά από παρέμβαση του Α. Γεωργιάδη, πρόκειται να ανακοινωθεί η παύση της δίωξης. 

Τι αναφέρει ο Ποινικός Κώδικας για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις

Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, σε περίπτωση που η πράξη τελέστηκε από ανάγκη; Το δικαστήριο θα τιμωρήσει την ηλικιωμένη γυναίκα; Το άρθρο 377, του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) περί κλοπής και υπεξαίρεσης μικρής αξίας αναφέρει:

«Αν τα εγκλήματα των άρθρων 372 και 375 παρ. 1 έχουν αντικείμενο πράγμα μικρής αξίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η αλυσίδα πάει την υπόθεση στο εδώλιο το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη της ηλικιωμένης γυναίκας ατιμώρητη, αφού ο λόγος ο οποίος την ώθησε να προβεί σε κλοπή είναι ακριβώς η φτώχεια και η ανέχεια…