ρόδος-κάθειρξη-30-ετών-σε-τούρκο-διακιν-406426
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.04.2019 | 17:22

Ρόδος: Κάθειρξη 30 ετών σε Τούρκο διακινητή μεταναστών σε Κω & Κάλυμνο

Ένοχος για παράνομη διακίνηση μεταναστών κρίθηκε ένας 46χρονος Τούρκος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018, έκρυψε 12 αλλοδαπούς στο αμπάρι ιστιοφόρου σκάφους και αφού τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αποβίβασε τους μισούς στην Κάλυμνο και τους υπόλοιπους στην Κω.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου αθώωσε τον Τούρκο για άλλη μία μεταφορά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, ο Τούρκος διακινητής καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών και φυλάκιση 2 μηνών -θα εκτίσει τα 25 χρόνια βάσει νομοθεσίας- καθώς και σε πρόστιμο 80.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τι αναφέρει ο φάκελος της δικογραφίας

Το περιστατικό έγινε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018, όταν αρχικά εντοπίστηκαν έξι αλλοδαποί στην Κάλυμνο να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως προέκυψε από την προανάκριση που έκαναν οι Λιμενικοί της Καλύμνου οι αλλοδαποί ήταν κρυμμένοι σε ιστιοφόρο σκάφος με όνομα «DEEP RISE» σημαίας Τουρκίας. Το δε ιστιοφόρο, είχε καταπλεύσει μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018 στο λιμάνι της Καλύμνου, ακολουθώντας νόμιμες διαδικασίες για την είσοδό του εκεί, κατά τη συνθήκη Schengen.

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το «DEEP RISE» να πλέει με κατεύθυνση την Κω με τον ίδιο κυβερνήτη, καθώς και με έξι επιπλέον άτομα κρυμμένα στο εσωτερικό του σκάφους!

Το ιστιοφόρο σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κω με τη συνδρομή δύο περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κατά τη διάρκεια του πλου ο κυβερνήτης αποπειράθηκε να μεταβάλει την πορεία του κατευθυνόμενος προς τις απέναντι ακτές, γεγονός που απεφεύχθη με τις κατάλληλες ενέργειες των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο της Κω, ενώ ο 46χρονος Τούρκος διακινητής συνελήφθη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.