ρόδος-ανησυχία-για-τον-ισχυρό-σεισμό-τ-658168
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.10.2019 | 08:14

Ρόδος: Ανησυχία για τον ισχυρό σεισμό -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν από λίγο ανοιχτά της Ρόδου. O σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 37 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του νησιού και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 16,8 χιλιόμετρα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

“Δεν συνδέεται ο σεισμός της Ρόδου με εκείνον που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη” τόνισε στο enikos.gr o σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως είπε ο ίδιος, “ο σεισμός ήταν 5,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό του 40 χλμ. ανατολικά- νοτιοανατολικά της Ρόδου και συγκεκριμένα μεταξύ της Ρόδου και της τουρκικής ακτής. Πρόκειται για το ανατολικό σεισμικό τόξο που έτσι κι αλλιώς έχει πολύ υψηλή σεισμική δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, “το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να ενεργοποιήσει γειτονικά ή κοντινά ρήγματα”, ενώ σε ερώτηση για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό απάντησε ότι “είναι νωρίς ακόμα να πούμε, παρακολουθούμε τη μετασεισμική δραστηριότητα για να βγάλουμε συμπεράσματα”.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, “επικοινώνησα με την Πολιτική Γραμματεία του δήμου και δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές έως τώρα. Διερευνούν ωστόσο ακόμα για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή μη ζημιών”.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ότι ο σεισμός «δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας» που προ ημερών είχε προκαλέσει σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο σεισμός εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα ενός τεκτονικού βυθίσματος ανατολικά της Ρόδου προς την Τουρκία που φθάνει τα 4 χιλιόμετρα. Αυτό το βύθισμα έδωσε το σημερινό σεισμό, και στο νότιο τμήμα έδωσε ένα σεισμό 5,2 βαθμών προ μηνός περίπου, αλλά οι σεισμοί δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το ρήγμα της Ανατολίας» σημείωσε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πρόσθεσε ότι αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς που θα φτάσουν έως και τα 4,5 Ρίχτερ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από το σεισμό.

Τσελέντης: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί

Την ίδια άποψη με τους υπόλοιπους σεισμολόγους κράτησε και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσελέντης σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο τηλεοπτικός σταθμός του Alpha σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας. Λίγες μέρες πριν είχαμε 3,4 Ρίχτερ νοτιότερα. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν τα στοιχειώδη μέτρα».

 «Πιθανώς ήταν ο κύριος σεισμός»

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να μιλήσουμε με σιγουριά. Δεν νομίζω πάντως ότι θα έχουμε μεγαλύτερο γεγονός. Στην περιοχή πάντως υπάρχει διέγερση, η οποία μας έχει προβληματίσει και την παρακολουθούμε», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα καθησυχαστικός για το σεισμό στη Ρόδο εμφανίστηκε τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, όσο και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.