ριχάρδος-δεν-έχω-σχέση-με-το-κύκλωμα-λ-560430
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.11.2018 | 15:44

Ριχάρδος: «Δεν έχω σχέση με το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, με έμπλεξαν»

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με το τεράστιο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, Ριχάρδος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας για την Κυριακή το πρωί.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Μαίρη Μπενέα, κάνοντας την πρώτη του δήλωση από την στιγμή που ξέσπασε η ιστορία με το λαθρεμπόριο χρυσού, ο Ριχάρδος δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που διερευνάται και ότι οι εξαγωγές που έκανε ο ίδιος στην Τουρκία ήταν απολύτως νόμιμες.

«Δεν έχω καμία σχέση με το κύκλωμα. Με έμπλεξαν άδικα και δεν έχω σχέση με το παράνομο μέρος της ιστορίας. Συνεργαζόμουν με τους Τούρκους και ότι ‘έδιωξα’ ήταν νόμιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι εμπλεκόμενοι

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκαν σήμερα οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί αύριο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.

Πρώτα προσήλθε προκειμένου να απολογηθεί και ο πλέον γνωστός από τους κατηγορούμενους, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο.

Ο ενεχυροδανειστής ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή στις 10:30, ενώ προθεσμίες έλαβαν και οι υπόλοιποι 20 κατηγορούμενοι, που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. για τα βίντεο της υπόθεσης

Την ίδια ώρα, διατάχθηκε διοικητική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ σχετικά με βίντεο που προβάλλονται σε μέσα ενημέρωσης, ως σχετιζόμενα με την υπόθεση της εξάρθρωσης των εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού.

Σε βίντεο ντοκουμέντο που έφερε στο φως ο ΣΚΑΪ, φανερώνει τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων.

Στο υλικό εικονίζεται κτίριο στα Εξάρχεια το οποίο στέγαζε χυτήριο, όπου οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που λυμαίνονταν την αγορά χρυσού έλιωναν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Σε αρκετές περιπτώσεις η «λεία» τους προέρχονταν από κλοπές και διαρρήξεις.

Το κτίσμα φαινόταν εγκαταλελειμμένο και το ρολό της εισόδου ήταν καλυμμένο με γκράφιτι. Όμως καθημερινά γινόταν τήξη χρυσού από τρία άτομα, ενώ περιστασιακά εμφανιζόταν στον χώρο ο επικεφαλής ενός εκ των δύο συμμοριών, ένας Τούρκος συριακής καταγωγής.

Οι δύο οργανώσεις είχαν μάλιστα φροντίσει να νομιμοποιήσουν το κτίριο, ιδρύοντας επιχείρηση ονόματι Ελληνικά Χυτήρια ΑΕ, και είχαν ορίσει ωράριο λειτουργίας.