ράμπες-σε-όλες-τις-πολυκατοικίες-και-τ-1137844
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.02.2023 | 10:48

Ράμπες σε όλες τις πολυκατοικίες και τα κτίρια

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, γίνεται η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα εισαχθεί στη Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές.

Τι σημαίνει αυτό; Πώς για το προαναφερόμενο διάστημα αναστέλλονται οι προβλεπόμενες από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κυρώσεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως το τέλος Μαρτίου.

Εφόσον δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου τυπικά αλλάζει το σκηνικό των κτιρίων αλλά και των δημόσιων χώρων. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κτίρια της χώρας να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυοι, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικες κλπ) αποτελούν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Αλλά επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμο το σύστημα για μία τέτοια αλλαγή, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία μεταβατική διάταξη, ώστε να προετοιμαστούν μηχανικοί, ιδιοκτήτες, ελεγκτές.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό καθίσταται υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες τη σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού. Ειδικότερα, τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια τις 9/4/2012 και μετά αλλά και τα μεταγενέστερα πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας.

Επίσης, στα κτίρια του δημοσίου και των δήμων και πλήθος κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Στόχος είναι η ανεμπόδιστη όλων των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας ή και φυσικής κατάστασης.