ρ-ευ-μ-α-συναγερμός-για-το-δημογραφικό-588945
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.02.2019 | 14:28

Ρ.ΕΥ.Μ.Α: Συναγερμός για το δημογραφικό πρόβλημα

Την ανάδειξη του δημογραφικού ως ενός από τα κορυφαία προβλήματα του σύγχρονου Ελληνισμού πέτυχε το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. με την εκδήλωση που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Royal Olympic τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, υπό τον τίτλο «Συναγερμός για το Δημογραφικό».

Στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, οι καλεσμένοι παρακολούθησαν με στοιχεία, πίνακες και αριθμούς το αδιέξοδο που δημιουργείται τις τελευταίες δεκαετίες με την συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα και τις ζοφερές προοπτικές που μας περιμένουν, εάν δεν υπάρξει τάχιστα μια θαρραλέα και πολυεπίπεδη πολιτική παρέμβαση στήριξης της ελληνικής οικογένειας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, και πρώην υφυπουργός κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του 2019, υπογράμμισε την υπαρξιακή απειλή που συνιστά το δημογραφικό για την χώρα μας.

Ο πρώτος ομιλητής, κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος, παρουσίασε την μεγάλη πτώση των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του ’80, ενώ παρουσίασε ως παράδειγμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού στη Βουλγαρία, η οποία είχε τα δικά μας δημογραφικά χαρακτηριστικά. Ακολούθως έδειξε σε πίνακες τις πυραμίδες ηλικιών στην Ελλάδα από το 1961 και με προβολή έως το 2050, ώστε να φανεί διαχρονικά το μέγεθος του δημογραφικού μας ελλείμματος. Η πρόβλεψη του κ. Λαυρέντζου με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε είναι ότι το 2050, το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού στη χώρα μας θα είναι άνω των 65 ετών. Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε μερικές αρχές πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και τρόπους ανάσχεσης της συρρίκνωσης του γηγενούς πληθυσμού, μέσω ευρύτερων πολιτικών.

Ο δεύτερος ομιλητής, κορυφαίο στέλεχος της αγοράς και μέλος του ΔΣ του ΡΕΥΜΑτος, κ. Σωτήρης Ταγκόπουλος, παρουσίασε τις προτάσεις μας για το δημογραφικό.

Ο κεντρικός πυρήνας, όμως, των παρεμβάσεων για το θέμα, αφορά στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας με συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει το ΡΕΥΜΑ και παρουσίασε ο κ. Ταγκόπουλος:

‘Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ για όλα βρεφικά είδη

Φορολογικές απαλλαγές που θα αυξάνονται με τον αριθμό των παιδιών της Ελληνικής οικογένειας

Παραχώρηση δημοσίων κτημάτων ή σπιτιών σε πολύτεκνες και τρίτεκνες Ελληνικές οικογένειες

Ευνοϊκή νομοθεσία για της Ελληνίδες εργαζόμενες μητέρες, (πχ ενθάρρυνση εξ αποστάσεως εργασία)

Συνεργασία με την Εκκλησία και την αυτοδιοίκηση, ώστε ν’ αξιοποιούνται οι βοηθητικοί χώροι των ναών και όσοι εξ αυτών πληρούν τις προδιαγραφές, να λειτουργούν και ως παιδικοί σταθμοί, που κάθε Ελληνόπουλο (και όχι μόνο) να μπορεί να βρει μια θέση όσο οι γονείς του εργάζονται!

Οι επιχειρήσεις να κινητροδοτηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας και υποστήριξης παιδικών σταθμών

Επιδότηση– τύπου Voucher – για της Ελληνίδες εργαζόμενες μητέρες που θα αντιστοιχεί στο 70% (μέχρι του ποσού των 300 τον μήνα για 11 μήνες και για παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών) του κόστους μιας τροφού η ενός βρεφονηπιακού σταθμού

Δυνατότητα στις γυναίκες της γειτονιάς (ηλικιωμένες η όχι ) εφόσον το επιθυμούν και η υγεία τους το επιτρέπει να γίνουν «τροφοί» και ας επιτρέπεται και αυτών η αμοιβή τους μόνο μέσω τραπέζης και με την βοήθεια διατακτικών (voucher).

Όσοι προσλαμβάνουν τρίτεκνους και πολυτέκνους γονείς, να έχουν κίνητρα (έκπτωση στο 50% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου- εργοδότου)

Σύνδεση του ύψους των συντάξεων με τον αριθμό τέκνων του συνταξιοδοτούμενου

Ειδική φροντίδα για στήριξη της οικογένειας σε περιοχές της πατρίδας μας με ιδιαίτερη σημασία (παραμεθόριες, νησιωτικές κλπ)

Ενίσχυση των δημοσίων παιδικών σταθμών και μαιευτηρίων

Η μελετητική ομάδα του ΡΕΥΜΑτος έχει υπολογίσει ότι αυτά τα μέτρα είναι μέσα στα εφικτά πλαίσια ακόμα και των σημερινών οικονομικών της Πατρίδας μας. Χαρακτηριστικά τα νούμερα δείχνουν ένα αρχικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,1 ,εως 1,3 δις., το οποίο όμως έχει μια θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξεως των 1,8 έως 2 δις.

Μετά την ομιλία του κ. Ταγκόπουλου και πριν περάσουμε στο στάδιο των ερωτήσεων από το κοινό, παρενέβη για λίγο η Γενική γραμματέας της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων και μέλος του ΡΕΥΜΑτος, κυρία Δήμητρα-Ινές Αγγελή- Λυκούδη, η οποία κάλεσε πανστρατιά ώστε η Οικογένεια να γίνει μόδα και ν’ αντιμετωπισθεί ριζικά το πρόβλημα.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Γενικός γραμματέας του ΡΕΥΜΑτος κ. Μανώλης Αγγελάκας.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας του ΡΕΥΜΑτος.