ο-κορωνοϊός-έκαψε-τη-μόρια-στο-δρόμο-12-000-819363
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.09.2020 | 07:32

Ο κορωνοϊός έκαψε τη Μόρια: Στο δρόμο 12.000 μετανάστες -Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου (φωτο+βίντεο)

Σε κόλαση φωτιάς μετατράπηκε η μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε και συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Οι αντιδράσεις

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσής τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι, αργά το βράδυ, προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό, κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δέχονταν να απομακρυνθούν.

Συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη, περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ, αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Νύχτα-“Κόλαση”

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα λόγω και των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα μέσα στο ΚΥΤ, καίγοντας κοντέινερ και σκηνές στις οποίες διέμεναν πάνω από 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο σημείο βρέθηκαν εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, αλλά και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που προσπάθησαν να μπουν στον καταυλισμό με την βοήθεια της αστυνομίας. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένοι μετανάστες τους πετούσαν πέτρες, εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν στον χώρο της δομής.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της. Στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα μετέχουν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων 
Νίκος Χαρδαλιάς

Τι λέει ο Δήμαρχος

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης έκανε λόγο για δραματικές στιγμές στο νησί.

Ο κ. Κυτέλης, μιλώντας στο MEGA νωρίς το πρωί, έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές στην δομή από την φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα. Ο κ. Κυτέλης ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες της δομής φυλάσσονται σε σημείο κοντά στην δομή, ωστόσο κάποιοι έχουν διαφύγει στα γύρω βουνά και προς την πόλη. Σημείωσε δε πως ανάμεσα στους 12.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την δομή, βρίσκονται και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν προγραμματιστεί να μπουν σε καραντίνα.

«Η αδρεναλίνη είναι στα ύψη για όλους. Έγινε στάχτη το ΚΥΤ. Περίπου 12.000 άτομα έχουν φύγει στα βουνά ή βρίσκονται στα γύρω βουνά. Τα περισσότερα άτομα φυλάσσονται από την αστυνομία σε σημείο κοντά στην δομή. Κάποιοι κατάφεραν να φύγουν και θα γίνουν έρευνες να βρεθούν, αλλά είναι μειονότητα», είπε αρχικά.

«Η πλειοψηφία είναι επί της εθνικής οδού και φυλάσσονται. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα είναι και αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ζητούμε επιτακτικά να δοθεί λύση για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε κοντά στην δομή προς το παρόν για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά εκτιμούμε πως έχει καταστραφεί ολόκληρο το ΚΥΤ», πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.

Τι λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

“Είναι τραγική η κατάσταση. Το ΚΥΤ καταστράφηκε ολοσχερώς. 12.500 άνθρωποι είναι στο δρόμο. Χθες είχαμε 35 θετικά κρούσματα κορονοϊού και αναμέναμε τα αποτελέσματα των υπολοίπων τεστ. Είναι άγνωστος ο αριθμός των θετικών μεταναστών στον ιό” δήλωσε στο enikos.gr ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Όπως είπε είναι άγνωστο τι θα γίνει με τους μετανάστες που έχουν φύγει από το σημείο. “Είναι άγνωστο που θα μείνουν, πρέπει να δούμε που θα στηθούν σκηνές γιατί πρέπει να είναι μακριά από την πόλη λόγω και του θέματος με τον κορονοϊό”.

https://twitter.com/MortazaBehboudi/status/1303467404534652931?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1303467404534652931%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1042412%2Ffotia-sti-moria-agonia-meta-tis-terasties-katastrofes-sto-dromo-12000-metanastes-video%2F

Δείτε ακόμη:

Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν με C-130 στη Λέσβο

Εκτάκτως στη Μόρια ο Γ.Γ. υποδοχής -Σχέδιο για λήψη μέτρων στο νησί

Πέτσας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Λέσβος

Σχοινάς για Μόρια: Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει