πυλαία-κρούσματα-λεπτοσπείρωσης-και-437434
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.01.2018 | 13:26

Πυλαία: Κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ποντίκια σε ειδικό σχολείο

Διαμαρτυρία για τις συνθήκες υγιεινής στο σχολείο τους και για την υγεία μαθητών και προσωπικού πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Συλλόγου Γονέων στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) του δήμου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, μετά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που εκδηλώθηκαν, αλλά και την επανειλημμένη παρουσία ποντικιών από τον Νοέμβριο.

Οι γονείς των μαθητών του σχολείου ζητούν από τον κρατικό μηχανισμό να κινητοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, που θα δώσουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα, όπως επίσης το κλείσιμο του σχολείου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ζητούν επίσης την έναρξη των διαδικασιών για τη μεταφορά του σχολείου σε καταλληλότερο χώρο, καθώς σήμερα το σχολείο φιλοξενείται σε χώρο παλιάς βιοτεχνίας, ενώ περιβάλλεται επίσης από αποθήκες και χώρους, που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια. Συγκεκριμένα, ζητούν την εκκίνηση των διαδικασιών χαρακτηρισμού ενός σχολείου στην Τριανδρία, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το 2ο ΕΕΕΕΚ.

Σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Γονέων, Στράτο Χορινό, 14 μαθητές, καθηγητές και βοηθητικό προσωπικό, που πραγματοποίησαν εξετάσεις, βρέθηκαν θετικοί στη λεπτοσπείρωση, ενώ αναμένονται και άλλα αποτελέσματα. Συνολικά στο σχολείο φοιτούν 40 παιδιά, που έχουν ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση – μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την υγεία τους.

Ήδη, από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε εκδηλώθηκε το πρόβλημα, έχουν γίνει δύο απολυμάνσεις από ιδιωτική εταιρεία. Ο Σύλλογος Γονέων ζητά την άμεση παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας του δήμου, προκειμένου να υπάρξει επίσημη πιστοποίηση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει, όπως αναφέρουν, τέτοια επίσκεψη στο σχολείο.

Όπως καταγγέλλουν, στον χώρο της ψευδοροφής της εκπαιδευτικής κουζίνας, εντοπίστηκε νεκρό ποντίκι και περιττώματα (8/11/2017), ακολούθησαν μυοκτονία και απολύμανση από εταιρεία συμβεβλημένη με τον δήμο. Το συγκεκριμένο ποντικοφάρμακο που διαχεόταν από τις ψευδοροφές προκάλεσε προβλήματα υγείας σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό και για αυτό ακολούθησε νέα απολύμανση (23/11). Παρόλα αυτά εντοπίστηκαν καινούργιες ενδείξεις, λόγω μυρωδιάς και υγρών αποτυπωμάτων, στις ψευδοροφές γι άλλα νεκρά ποντίκια.

Η διεύθυνση του σχολείου εξέθεσε την κατάσταση στον δήμο με έγγραφό της και ζήτησε να γίνει ενδελεχής καθαρισμός όλων των χώρων εντός και εκτός σχολείου από εξειδικευμένο συνεργείο. Με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων εμφανίστηκαν νέα κρούσματα στους χώρους του σχολείου (σε ντουλάπι της εκπαιδευτικής κουζίνας και στις τουαλέτες καθηγητών, καθώς και στις τουαλέτες αγοριών), ενώ ενημερώθηκαν με έγγραφο τόσο ο δήμος όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ