πτήση-δύο-ελληνικών-f-16-πάνω-από-τα-σκόπι-630477
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.05.2019 | 14:03

Πτήση δύο ελληνικών F-16 πάνω από τα Σκόπια

Την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων αναλαμβάνει η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το λεγόμενο «air policing» των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή ο έλεγχος και η ασφάλεια του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα, ήταν μια από τις συμφωνίες που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εξειδικεύτηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη και την Σκοπιανή ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το air policing των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σήμερα το πρωί δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την Λάρισα και πέταξαν πάνω από τη γειτονική χώρα. Ηταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση προτού η Ελλάδα αναλάβει το air policing των Σκοπίων, όπως συμβαίνει ήδη με τον εναέριο χώρο της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, ο οποίος ελέγχεται ήδη από την ελληνική πλευρά.

Με την συμφωνία «air policing» στο FIR Σκοπίων η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή. Ο έλεγχος του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα ισχύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ.