προβλήματα-στις-πολυκατοικίες-φέρνε-113946
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.04.2018 | 11:37

Προβλήματα στις πολυκατοικίες φέρνει η Airbnb

Πριν από ένα χρόνο είχαν καταγραφεί 5.127 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που διατίθεντο για ενοικίαση σε τουρίστες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 9.000 σε όλη την Αττική, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 80-100%.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο διπλασιασμός ωστόσο των προσφερόμενων διαμερισμάτων οδηγεί και σε λιγότερο φωτεινές πλευρές σε αυτή την «ανθηρή», πλέον, βιομηχανία της διανυκτέρευσης.

Την περασμένη εβδομάδα η «Κ» εκλήθη σε συνέλευση ιδιοκτητών επί της οδού Νίκης στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα της συνέλευσης ήταν «τα προβλήματα που δημιουργούν στους μόνιμους ενοικιαστές οι “παροδικοί”», όπως είπε ο Μιχάλης Ρ., συνταξιούχος, στην «Καθημερινή». Ο κ. Μιχάλης δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του για να μην έχει προβλήματα με τους γείτονές του που νοικιάζουν, μέσω της πλατφόρμας, τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας του 1950 στο Σύνταγμα. «Ξέρετε τι είναι να βλέπεις μέσα στο μισοσκόταδο ένα άγνωστο πρόσωπο με βαριά ασιατικά χαρακτηριστικά να σε ρωτάει πού είναι το διαμέρισμα που νοίκιασε;”

Η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας ανοίγει με κωδικό που έχει βάλει η εταιρεία διαχείρισης των διαμερισμάτων, η οποία θέλει να αποφύγει να έρχεται εδώ κάθε τρεις και λίγο.

«Αυτό είναι λάθος» λέει ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος εκείνων που νοικιάζουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση .«Οταν έχεις γείτονες πρέπει να μιλάς μαζί τους, να τους εξηγείς τι θα αντιμετωπίσουν, δεν γίνεται να αντιπαρέρχεσαι μια τόσο ριζική αλλαγή στον τρόπο χρήσης μιας πολυκατοικίας… σιωπηρά. Δεν είναι ξενοδοχείο, θέλει ωραία αντιμετώπιση».

Αλλάζουν άποψη

Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά το πρόβλημα δεν είναι απλό: «όποιου τη θέση και αν πάρεις θα βγεις χαμένος», λέει αφοπλιστικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη συγκεκριμένη συνέλευση ιδιοκτητών, στην οποία πήραμε μέρος, οι παρόντες ήταν πάνω από 60 ετών. Οταν τους θέτουμε το ερώτημα τι θα κάνατε αν ο ιδιοκτήτης ήταν ο γιος σας που δεν είχε άλλο εισόδημα, ακολουθεί σιωπή. Ο Παραδιάς, πάντως, λέει ότι πολλές φορές ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έρθει στο γραφείο για να διαμαρτυρηθούν και λίγο αργότερα εμφανίζονται ξανά, αυτή τη φορά για να ρωτήσουν πώς θα γίνει να προσφέρουν το ακίνητο σε μια πλατφόρμα για βραχυχρόνια ενοικίαση.

Ομως ο Παραδιάς, που έχει παραδείγματα στο περιβάλλον του από ανθρώπους που κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, λέει ότι εφέτος τον χειμώνα πλατφόρμες όπως η Airbnb ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να δίνουν τιμές 19 ευρώ, «καθώς η ζήτηση τον χειμώνα είναι μειωμένη».