προβλήματα-από-την-κακοκαιρία-τη-νύχτ-233356
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.12.2019 | 07:51

Προβλήματα από την κακοκαιρία τη νύχτα -Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» σήμερα

Σαρωτική ήταν η κακοκαιρία στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην δυτική και νότια Ελλάδα.

Ισχυρή ήταν η βροχόπτωση και στην Αθήνα, αλλά εκεί που οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα, ήταν στην Αρτα, όπου πλημμύρισαν σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί και η κυκλοφορία σε περιφερειακούς δρόμους. Παράλληλα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων σε όλη τη χώρα, υπήρξε απαγορευτικό απόπλου από το Ιόνιο, αλλά και τα λιμάνια της Αθήνας και πολλών ακόμη περιοχών, ενώ στη Κρήτη ακυρώθηκαν πτήσεις και υπήρξε μάλιστα ατύχημα με επιβατικό πλοίο στο Ηράκλειο, όπου έσπασαν οι κάβοι του.

Από την χθεσινοβραδινή βροχή, η πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 100 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων. Συνολικά, για την Αττική δέχτηκαν 20 κλήσεις, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κλήσεις έφτασαν περίπου τις 80. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική, υπήρξαν στην Αρτα, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου και κόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 90 χλμ ανά ώρα σε αρκετές περιοχές, με τις μεγαλύτερες ριπές να τις δέχεται το Μαυρολιθάρι Αρτας, με 116 χλμ/ωρα.

Η ισχυρή βροχόπτωση έφερε πάνω από 100 χιλιοστά βροχής στον Νομό Αρτας, ενώ υπερχείλισαν δύο ρέματα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καλλιέργειες.

Τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που παρέσερναν ξύλα και κάθε λογής αντικείμενα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στα ορεινά χωριά, όπου στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, υπάρχουν και καθιζήσεις του εδάφους. Σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σημειώθηκαν και χιονοπτώσεις.

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε και η Πελοπόννησος, με την Πάτρα να δέχεται ισχυρή βροχόπτωση από το απόγευμα. Στη παλιά Εθνική οδό, στο ύψος των Καμινίων, σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε δύο υπόγεια σπίτια στην Οβρυά και στο Κουκούλι, καθώς και για κοπή δέντρου που ήταν έτοιμο να πέσει στην οδό Καρόλου. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή Δεμένικα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους, έμεινε κλειστό το πορθμείο του Ρίου – Αντίρριου.

Από την κακοκαιρία δε γλίτωσε ούτε η Αττική. Το απόγευμα ξέσπασε δυνατή νεροποντή, η οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πολλά προβλήματα. Αρκετές περιοχές στα νότια προάστια βρέθηκαν χωρίς ρεύμα, με τις περιοχές Βούλα και Νέο Κόσμο, μεταξύ άλλων, να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Και η Κρήτη όμως δε γλίτωσε από την κακοκαιρία. Από νωρίς υπήρχε απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου το επιβατικό πλοίο «Φαιστός Παλάς», είχε ένα ατύχημα. Από τους θυελλώδεις ανέμους έσπασαν οι κάβοι, με αποτέλεσμα το πλοίο να μετακινηθεί καθώς έμεινε ακυβέρνητο και να παρασυρθεί στην απέναντι πλευρά στο Κούλε.

Εκεί υπήρξε πρόσκρουση τον μώλο που προκάλεσε ρωγμή στο πλοίο, με δύο ρυμουλκά να το επαναφέρουν στη θέση του. Κρίθηκε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, με 270 άτομα που θα ταξίδευαν τη νύχτα με αυτό, να μένουν στην προβλήτα περιμένοντας μάταια να επιβιβαστούν.

Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που προκάλεσαν και την ακύρωση δύο πτήσεων προς το Ηράκλειο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ άλλη μία πτήση από την Αθήνα, με προορισμό το αεροδρόμιο της πόλης της Κρήτης, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω καθώς δεν μπορούσε να προσγειωθεί.

Πρόγνωση καιρού: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές στα δυτικά, τις πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Παράλληλα, παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα ωστόσο αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια της χώρας. Αναλυτικά:

Η πρόγνωση του καιρού

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Στη Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 και πιθανώς τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια. Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα νότια πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.