πρώτο-σαββατοκύριακο-με-ανοικτά-καφέ-902275
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.05.2021 | 21:23

Πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοικτά καφέ, εστιατόρια, μπαρ και οργανωμένες παραλίες

Η επανεκκίνηση νέων περισσότερων δραστηριοτήτων ξεκινά από σήμερα Σάββατο με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών.

Πάμε παραλία λοιπόν οργανωμένα από σήμερα. Επαναλειτουργούν από σήμερα Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες, ενώ μειώνεται και το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο πλαίσιο της μερικής και σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου αποτέλεσε το έναυσμα προκειμένου να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που παραμένει σε εξέλιξη επιχείρηση «Ελευθερία» για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας και η «κανονικότητα» βήμα – βήμα επιστρέφει. 

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις οργανωμένες παραλίες

Οι ειδικοί αναμένουν ανάλογη συμπεριφορά και στις οργανωμένες παραλίες οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, ανοίγουν από σήμερα με μέτρα. Ο ρυθμός των εμβολιασμών, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που «εγκαταστάθηκαν» από νωρίς στη χώρα έκαναν τους λοιμωξιολόγους να ανάψουν το πράσινο φως για την λειτουργία τους και όλο αυτό το διάστημα οι επιχειρηματίες προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την σημερινή ημέρα

Ξαπλώστρες με αποστάσεις, μειωμένος αριθμός λουόμενων και αντισηπτικά στα τραπεζάκια είναι η νέα κανονικότητα που θα αντικρίσει κανείς σήμερα στις οργανωμένες πλαζ. Για τη μετακίνηση στις οργανωμένες παραλίες απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.

Άνοιγμα σχολείων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Την ίδια ώρα ημερομηνία ορόσημο χαρακτηρίζεται η 10η Μαΐου για την εκπαίδευση, καθώς τότε οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία τους. Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.

Τα selftests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς το άνοιγμά τους μεταφέρεται μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά το άνοιγμα δηλαδή του τουρισμού (15/5). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Ακόμη, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων β’ ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους -Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Πίσω στα έδρανα

Επαναλειτουργούν από τις 10 Μάη και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Επανεκκίνηση και στον Πολιτισμό

Ακόμη, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.

Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.