πρόστιμα-159-300-ευρώ-και-2-συλλήψεις-κατά-το-900793
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.05.2021 | 19:30

Πρόστιμα 159.300 ευρώ και 2 συλλήψεις κατά τους χθεσινούς ελέγχους

Περισσότερους από 90 χιλιάδες ελέγχους πραγματοποίησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου και κατέγραψαν πάνω από 500 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 159.300 ευρώ, ενώ πραγματοποίησαν και δύο συλλήψεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Μ. Σάββατο 01.05.2021 συνολικά 90.850 ελέγχους και κατέγραψαν 532 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 159.300 ευρώ και πραγματοποιήθηκαν δυο (2) συλλήψεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (80.042).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας
  2. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης
  3. Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων
  4. Μη τήρηση των μέτρων πρόληψης ασθενειών
  5. Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  1. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας επιχειρήσεων και διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων.
  2. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καντίνας για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών, παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο και από 300 ευρώ πρόστιμο σε τρεις (3) πελάτες για παραβίαση του περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
  3. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο για υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας και υπέβαλε τακτικές μηνύσεις στον ιδιοκτήτη και τον προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
  4. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ιερέα για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε δεκαπέντε (15) πιστούς για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  5. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε οκτώ (8) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στον δήμο Θεσσαλονίκης.
  6. Η ΕΛΑΣ βεβαίωσε μία (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
  7. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια
  8. Η ΕΑΔ διενήργησε συνολικά δυο χιλιάδες διακόσιους σαράντα τέσσερις (2.244) ελέγχους και δεν βεβαιώθηκε κανένα διοικητικό πρόστιμο. Κατά τη διάρκειά τους ελέγχθηκαν χίλια τετρακόσια επτά (1.407) φυσικά πρόσωπα από εξακόσια πενήντα δυο (652) οχήματα στον σταθμό διοδίων της Λ. Αθηνών – Κορίνθου κατά τις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Από τους ελέγχους αυτούς οι διακόσιοι τριάντα τέσσερις (234) αφορούσαν σε βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν από τη Δευτέρα του Πάσχα και αφορούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό προϋποθέσεις, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μμ. Συνεχίζονται οι έλεγχοι της κίνησης των οχημάτων και των μετακινούμενων με πλοία και αεροπλάνα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα διόδια 1.143 οδηγοί οχημάτων υποχρεώθηκαν σε αναστροφή από την Μ. Τετάρτη έως και το Μ. Σάββατο καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ενώ Επιθεωρητές της ΕΑΔ μεταξύ των λοιπών μέτρων ελέγχου αξιοποίησαν φορητούς σαρωτές εγγράφων προκειμένου να διασταυρωθεί η γνησιότητά τους με αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των λοιπών δημόσιων βάσεων δεδομένων.