προσοχή-τα-αυτοκίνητα-που-μπορεί-να-σ-822496
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.09.2020 | 16:34

Προσοχή: Τα αυτοκίνητα που μπορεί να… σηκώσει ο κυκλώνας

Σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο «Ιανός», ενισχύεται σταδιακά έχοντας πλέον χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του Κυκλώνα είναι στα 1.000 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ. Τοπικά όμως μπορεί να φτάσουν και τα 11 μποφόρ…

Οι άνεμοι, πλευρικοί, ή μετωπικοί είναι ένας από τους αντιπάλους του αυτοκινήτου, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδυουν εκατομμύρια στην αεροδυναμική εξέλιξη κάθε νέου μοντέλου.

Η ευπάθεια ενός αυτοκινήτου στους ανέμους είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έτσι, με βάση και τους αεροδυναμιστές που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, οι παράμετροι που επηρεάζουν την οδική συμπεριφορά είναι οι εξής:

Μετωπική επιφάνεια/Σχήμα

Κέντρο βάρους (ψηλά ή χαμηλά)

Βάρος

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τα μεγάλα – βαρέα οχήματα (νταλίκες, φορτηγά κλπ.) είναι ο Νο1 στόχος των ισχυρών ανέμων και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους. Μάλιστα, σε ακραίες συνθήκες, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ριπές αέρα επιφέρουν ακόμη και την ανατροπή. Περνώντας στα ΙΧ οχήματα, τα τύπου “τζιπ”, λόγω των διαστάσεων και του σχήματός τους, επηρεάζονται αρκετά από τους ισχυρούς ανέμους. Έτσι, ένα Toyota Land Cruiser ή ένα Jeep επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με ένα mainstream αυτοκίνητο.

Άλλη μια κατηγορία αυτοκινήτων που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αυτές τις μέρες είναι τα αυτοκίνητα πόλης ή αλλιώς τα μίνι μοντέλα με βάρος κάτω των 1.000 κιλών, τα οποία είναι μία… εύκολη λεία για τους Κυκλώνες. Αυτά είναι τα:

Citroen C1: 940 kg

Fiat 500: 940 kg

Kia Picanto: 953 kg

Mitsubishi Spacestar: 920 kg

Peugeot 108: 915 kg

Renault Twingo: 940 kg

SEAT Mii: 928 kg

Skoda Citigo: 929 kg

Smart: 890 kg

Suzuki Celerio: 880 kg

Toyota Aygo: 915 kg

Οι κάτοχοι των παραπάνω αυτοκινήτων, ιδιαίτερα αν ζουν σε ανοικτή, υψηλού υψομέτρου περιοχή, δε θα ήταν κακό, προληπτικά να βάλουν το αυτοκίνητό τους σε ένα κλειστό χώρο στάθμευσης…

Πηγή: newsauto.gr