προσοχή-στις-ηλεκτρονικές-απάτες-μέσ-906811
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.09.2022 | 09:22

Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες μέσω gov.gr

Την πλατφόρμα gov.gr χρησιμοποιούν πλέον επιτήδειοι για να εξαπατήσουν τους πολίτες και να τους αποσπάσουν χρήματα.

Ειδικότερα, ανυποψίαστοι πολίτες λαμβάνουν παραπλανητικά μηνύματα στο κινητό τους ή στον e-mail τους , μέσω των οποίων ενημερώνονται για δήθεν επιστροφή φόρου.

«Η Ελληνική Εφορία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση, δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τον τρέχοντα αριθμό λογαριασμού σας. Συνδεθείτε στην πύλη. Επιλέξτε την τράπεζά σας», είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα θύματα.

Το μήνυμα προέρχεται δήθεν από το gov.gr. Για την ακρίβεια, από απομίμηση της πλατφόρμας, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι εύκολα διακριτό από τον παραλήπτη.

Το μήνυμα, περιλαμβάνει πολλαπλούς κρυφούς συνδέσμους «ψαρέματος». Ο πολίτης καλείται να επιλέξει την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και στη συνέχεια ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μία ψεύτικη σελίδα, με θέμα το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Έτσι, όταν αρχίζει να πληκτρολογεί τους κωδικούς του, για να μπει στον λογαριασμό της τράπεζας, ένας keylogger, καταγράφει όλα τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται και προωθεί τους κωδικούς στον διακομιστή του απατεώνα.

Πρόκειται ουσιαστικά για σελίδες οι οποίες λειτουργούν ως καθρέφτης, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με τους ειδικούς του χώρου της κυβερνοασφάλειας, να υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.