προς-τριετή-παράταση-των-μισθωμάτων-α-722659
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.03.2021 | 11:34

Προς τριετή παράταση των μισθωμάτων ακινήτων του Δημοσίου

Κανένα επαγγελματικό μίσθωμα σε ακίνητο του Δημοσίου δεν θα λήξει μέσα στην πανδημία διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, προαναγγέλλοντας τριετή παράταση για όλες τις επαγγελματικές μισθώσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο, που έχουν λήξει από τις αρχές του έτους ή λήγουν μέσα στο 2021. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) έχει ασκήσει έντονες πιέσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χάσουν την επαγγελματική τους στέγη εν μέσω τής υγειονομικής κρίσης – που έχει προκαλέσει μία βαθιά οικονομική κρίση – όσες επιχειρήσεις μισθώνουν ακίνητο από το Δημόσιο.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τού Ε.Ε.Α. με βασικό θέμα συζήτησης την στήριξη που πρέπει να έχει ο κλάδος της εστίασης, υπήρξε η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι στη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων σε ακίνητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία τού υπουργείου Εσωτερικών τονίστηκε ότι είναι κατανοητή η ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες μίσθωσης για τις επιχειρήσεις.

Επισημάνθηκε ότι σε πρώτη φάση θεωρείται δεδομένη η παράταση των μισθώσεων για δύο χρόνια και εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι οι Δήμοι δεν θα έχουν αντίρρηση να επεκταθεί η παράταση στα τρία χρόνια και συνεπώς στη Νομοθετική Ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπεται 3ετής παράταση των μισθώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταση αφορά και τον δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν οι καντίνες. Στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η εστίαση, ενώ εκτός του θέματος της παράτασης των μισθώσεων των ακινήτων του Δημοσίου, έθεσε και το θέμα της καταβολής δημοτικών τελών για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι επιβαρύνσεις την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους. Μέχρι σήμερα 80 Δήμοι, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, του Περιστερίου και της Γλυφάδας όπως επιβεβαίωσαν οι δήμαρχοι τους, δεν απαιτούν την καταβολή των δημοτικών τελών. Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., υπάρχουν άλλοι 330 δήμοι που ζητάνε από τους επαγγελματίες αυτά τα χρήματα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου δεσμεύθηκε ότι θα προτείνει και προς αυτούς τους δήμους να μην απαιτηθούν αυτά τα δημοτικά τέλη. Παράλληλα, ετέθη και το ζήτημα του τέλους 5% επί των ακαθάριστων εσόδων που πληρώνουν τα νυχτερινά κέντα διασκέδασης. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου να μειωθεί το συγκεκριμένο τέλος στο 0,5% και για τα κέντρα διασκέδασης, όπως ισχύει για την εστίαση.