πρόγραμμα-σπίτι-μου-τα-διαθέσιμα-ακ-1043074
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.03.2023 | 09:39

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τα διαθέσιμα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη για νέα ζευγάρια – Τιμές ανά περιοχή

Εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης καλούνται να αναζητήσουν ακίνητα οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» (δηλαδή οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών), καθώς στη δυτική πλευρά και στα περίχωρα της πόλης εντοπίζονται τα περισσότερα σπίτια που είναι διαθέσιμα προς πώληση και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

H νέα στεγαστική πολιτική για χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για νέους, προβλέπει χορήγηση δανείων έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000€ με έτος κατασκευής έως το 2007. Το επιτόκιο μάλιστα για τρίτεκνους και πολύτεκνους θα είναι μηδενικό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι 25-39 ετών ή 5.000 ζευγάρια που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν και στόχος του προγράμματος είναι οι νέοι που θέλουν να κάνουν ή έχουν οικογένεια να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Το ενδιαφέρον για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους στη Θεσσαλονίκη είναι έντονο με τους περισσότερους να προσεγγίζουν τους αρμόδιους της αγοράς για εύρεση ακινήτου, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα.

Τα διαθέσιμα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Όσα νέα ζευγάρια επιλεχθούν από το πρόγραμμα και αναζητήσουν ακίνητα προς πώληση στη Θεσσαλονίκη, οφείλουν να γνωρίζουν ότι στην κεντρική περιοχή η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) Κωνσταντίνος Τζάρος, τα περισσότερα ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος εντοπίζονται στη δυτική πλευρά και στα περίχωρα της πόλης. Οι πιθανότητες εύρεσης κατοικίας δηλαδή με τα παραπάνω κριτήρια στις «καλές» περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως το κέντρο και τα ανατολικά, είναι μικρές. «Κάποιοι βέβαια και όσοι προλάβουν θα αγοράσουν και τις ελάχιστες κατοικίες που υπάρχουν. Η καλύτερη επιλογή είναι η αναζήτηση κατοικίας είτε στη δυτική πλευρά της πόλης είτε στα περίχωρα, όπως ο Τρίλοφος. Γι’ αυτό οι δικαιούχοι του προγράμματος θα χρειαστεί να είναι διαλλακτικοί στις απαιτήσεις τους», διευκρίνισε ο κ. Τζάρος.

Τιμές ανά περιοχή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΑΣΘ, οι τιμές πώλησης πρώτης κατοικίας με έτος κατασκευής έως το 2007 διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

-Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η τιμή για ένα κατοικήσιμο σπίτι χωρίς να έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και με δύο υπνοδωμάτια που προορίζεται για ένα νέο ζευγάρι, είναι μεταξύ 1.500-2.000 ευρώ/τ.μ.. Για τις ανακαινισμένες κατοικίες, η τιμή φτάνει τα 2.500 ευρώ/τ.μ. ενώ σε «καλές» περιοχές όπως το κέντρο της Καλαμαριάς ή το Καραμπουρνάκι η τιμή πώλησης είναι λίγο παραπάνω.

-Το κέντρο της Θεσσαλονίκης διακρίνεται σε δύο περιοχές, κάτω και πάνω από την οδό Εγνατία. Οι τιμές πώλησης για ακίνητα που βρίσκονται κάτω από την Εγνατία, είναι απλησίαστες για τα νέα ζευγάρια του προγράμματος καθώς υπολογίζονται πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. ενώ ένα ανακαινισμένο σπίτι στους καλούς δρόμους ξεκινά από 4.000 ευρώ/τ.μ. Υπάρχουν, ωστόσο, οι επιλογές για ακίνητα πάνω από την Εγνατία όπως στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Κασσάνδρου. Ειδικότερα, ένα σπίτι σε κατοικήσιμη κατάσταση αγγίζει τα 1.800-2.000 ευρώ/τ.μ. ενώ ένα ακίνητο που ανακαινίστηκε πρόσφατα φτάνει τις 2.500 ευρώ/τ.μ.

-Και στη δυτική Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι παρόμοια με τις τιμές να κυμαίνονται πάνω από 1.000 ευρώ/τ.μ. και σίγουρα είναι πιο κοντά στα όρια αξίας του ακινήτου, δηλαδή τα 200.000 ευρώ.

Στόχος η «αποφόρτιση» της ζήτησης

Όπως εξήγησε ο κ. Τζάρος, σκοπό τους προγράμματος είναι η «αποφόρτιση» της ζήτησης για κατοικίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τη διαθεσιμότητα να είναι πλέον ελάχιστη και να μην καλύπτει τη ζήτηση. «Το ποσό είναι επαρκές, όχι τόσο πολύ για να αγοράσουν το ιδανικό σπίτι αλλά για να κατευθυνθούν σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση με τα ενοίκια. Όσο πιέζουμε το ίδιο σημείο αναζητώντας σπίτια, προφανώς και οι τιμές θα αυξάνονται. Δεν είναι απαραίτητο να μείνουν όλοι στο κέντρο. Αν, ωστόσο, οι δικαιούχοι επιμείνουν σε αναζήτηση ακινήτων σε κεντρικά σημεία, τότε θα χρειαστεί να προσθέσουν χρήματα από την τσέπη τους», σημείωσε ο κ. Τζάρος.

Η «παγίδα του προγράμματος

Ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ έθεσε στο ThessToday.gr ένα ακόμη ζήτημα σχετικά με την πώληση ακινήτων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες των κατοικιών να μην δεχτούν την πώληση σε δικαιούχους του προγράμματος καθώς καθυστερεί αρκετά η εκταμίευση των δανείων. «Όλα αυτά τα δάνεια, έχουν μεγάλους χρόνους εκταμίευσης. Ενδεχομένως να υπάρξουν ακίνητα τα οποία αν και ταιριάζουν με τους όρους του προγράμματος, να μην δεχθούν την πώληση τους οι ιδιοκτήτες τους στους νέους που προέρχονται από το «Σπίτι μου». Η αγορά των ακινήτων δεν είναι στατική αυτήν τη στιγμή, με το ενδιαφέρον για αγορά να υπάρχει διαρκώς», είπε καταλήγοντας ο κ. Τζάρος.